Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Socijalni partneri o većini pitanja postigli kompromis. Očekuje se i mišljenje evropskih eksperata

16.09.2019.


Evropski eksperti uskoro bi mogli dostaviti mišljenje na Nacrt zakona o radu. U Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kažu, da su dobili uvjeravanja da je postupak pri kraju. Nakon toga, ukazala je Irena Joksimović biće poznato šta se još očekuje od Crne Gore da uradi na tom aktu. U Uniji poslodavaca i Slobodnih sindikata ocjenjuju da su socijalni partneri o većini pitanja postigli kompromis, ali da su, nakon mišljenja iz Brisela, spremni na nastavak pregovora oko spornih odredbi.

Nacrt zakona o radu, koji su socijalni partneri-Vlada, sindikati i poslodavci usaglasili, od maja 2018-te je u Evropskoj komisiji. Eksperti iz Brisela bili su u Crnoj Gori i prema riječima samostalne savjetnice u Direktoratu za rad Irene Joksimović, mišljenje bi moglo uskoro biti u Crnoj Gori.

"Oni su rekli, mada je to još uvijek nezvanično, da smo mi pri kraju, što se tiče dobijanja mišljenja Evropske komisije. Na nama je još da sačekamo i vidimo šta će to još od nas tražiti, šta će to još trebati da dobijemo konačno, zeleno svjetlo od Evropske komisije", ukazala je Joksimović.

U Uniji poslodavaca ocjenjuju da su tokom maratonskih pregovora, oko brojnih pitanja postignuti kompromisi, ali se nadaju da će Zakon nakon mišljenja Evropske komisije biti dodatno unaprijeđen. Generalna sekretarka Suzana Radulović zadovoljna je rješenjima o prekovremenom radu, disciplinskom postupku, fleksibilnijem raskidu radnog odnosa, ali ne i zaradama.

"Zarade, čitavo poglavlje, će biti predmet našeg dodatnog zahteva da sednemo i pričamo na tu temu i da se te stvari urede na bolji način", naglasila je Radulović.

Socijalni partneri, konstatuje generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, temeljno su radili na pripremi zakona, pa će sastavni dio tog propisa biti Opšti kolektivni ugovor, minuli rad, akt o sistematizaciji, plan godišnjih odmora. Ipak, ima, kaže, odredbi na kojima treba dodatno raditi.

"Nijesmo postigli stopostotni konsenzus oko svih pitanja i to je razumljivo, ali smo ostavili mogućnost da u daljem postupku kada se zakon vrati u Crnu Goru, kad krene preko Vlade prema Skupštini, da lobiramo i preko poslanika i preko javnosti kako bi se pronašla najbolja rješena za sistemski zakon, kakav je ovaj o radu", poručio je Keković.

Inače, Zakon o radu priprema se već duže od tri godine. Planirano je da bude na snazi još na kraju 2018-te.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.09.2019.


Naslov: Redakcija