Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA TAIEX RADIONICA O OZNAČAVANJU VINA PO EU STANDARDIMA


U Podgorici je održana je TAIEX radionica na temu "Uvođenje PDO i PGI sistema označavanja vina". Cilj Ministarstva bio je da se stručne službe i proizvođači vina detaljnije upoznaju sa uvođenjem novog sistema označavanja i kategorisanja vina po EU standardima te da im se olakša primjena.

Radionicu je otvorila g-đa Danijela Stolica, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i g-din Bálint Illés, Ataše za poljoprivredu zapadno-balkanskog regiona iz Ambasade Mađarske koji je izrazio zadovoljstvo zbog angažovanja mađarskih eksperata u ovoj i u drugim edukativnim radionicama.

Dr Marija Krstić, načelnica za biljnu proizvodnju Ministarstva, stranim ekspertima predstavila je stanje u crnogorskoj vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji.

Budući da je Zakon o vinu ("Sl. list CG", br. 41/2016) usaglašen sa evropskim propisima, kojima se reguliše proizvodnja i plasman vina, radionica je bila izuzetna prilika da se dobiju informacije i prenesu iskustva geografskog označavanja vina iz Italije i Mađarske radi lakše implementacije Zakona.

Ekspert iz Ministarstva poljoprivrede Mađarske, g-din Bertalan Sztanev, opisao je procedure geografske zaštite vina. Učesnicima radionice je kroz praktične primjere objasnio sadržaj, tj. obavezne i fakultativne informacije koje treba navesti na etiketi vina za zaštićenom oznakom porijekla i vina sa zaštićenom geografskom oznakom.

Benedetto Ballatore iz Ministarstva poljoprivrede Italije objasnio je značaj geografske zaštite na brojnim primjerima talijanskih prehrambenih proizvoda u slučaju rješavanja konfliktnih situacija i zaštite reputacije proizvoda i prava proizvođača na medjunarodnom tržištu. Takođe, veoma interesantna tema je bila odnos geografske zaštite i žiga. Tema koja je istovremeno zahtijevala zajednički napor oba predavača, a koja je zavrijedila posebnu pozornost proizvođača, bila je objašnjenje evropskih pravila o tome šta nije dozvoljeno da bude sastavni dio naziva oznake porijekla i geografske oznake vina, da bi oznaka mogla imati zaštitu na evropskom nivou. Ista pravila treba da se primjenjuju i na nacionalnom nivou, jer zaštita oznake na evropskom nivou zahtijeva prethodni nacionalni postupak zaštite.

Na kraju radionice, u diskusiji, konstatovano je da je obrađivana tema kompleksna, te da bi implementacija sistema geografske zaštite vina bila uspješna, pored pravnih propisa, potrebna je tijesna saradnja između nadležnih institucija i proizvođača: interaktivna predavanja i izrada uputstva/ vodiča za proizvođače.

Izvor: Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 14.09.2016.