Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG NA PUTU DA ZATVORI POGLAVLJE 20

16.08.2017.


Crna Gora je na dobrom putu da u pregovorima sa EU uskoro zatvori Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, jer se radi na završnom mjerilu, saopštio je šef radne grupe za to poglavlje i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović.

 „Kada je riječ o Poglavlju 20 dinamično se radi na završnom mjerilu, odnosno na implementaciji Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine i sprovođenju višegodišnjeg Akcionog plana za realizaciju ciljeva utvrđenih Industrijskom politikom, ne samo u cilju zatvaranja pregovora u tom poglavlju, nego prvenstveno zbog pozitivnih efekata koje primjena evropske politike i standarda u ovoj sferi donose sveukupnom razvoju crnogorske ekonomije“, kazao je Vijestima Kujović.

On je objasnio da se mjerila za zatvaranje poglavlja razlikuju od onih za otvaranje, jer često podrazumijevaju i uspješnu implementaciju, što je podložno ocjeni Evropske komisije (EK). Samim tim, kako je dodao, dinamika ispunjenja mjerila za zatvaranje ne zavisi isključivo od Crne Gore.

„Na dobrom smo putu da ovo poglavlje uđe u grupu onih koje ćemio da zatvorimo u skorijem periodu“, naveo je Kujović.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU treba da omogući bolji preduzetnički ambijent i unaprijedi inovativnost i sticanje specifičnih preduzetničkih znanja i vještina, razmjenu iskustava i znanja, podstakne veća ulaganja i investicije, doprinese razvoju i modenizaciji industrijske proizvodnje i stvori pretpostavke za internacionalizaciju preduzeća. 


IZVOR: RTCG, 12.08.2017.