Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: Za šest mjeseci 2018. godine 12.000 zahtjeva za tumačenje propisa u oblasti poreza na dodatu vrijednost

16.07.2018.


Službenici Kol centra Poreske uprave (PU) evidentirali su tokom prvih šest mjeseci ukupno 11.820 poziva poreskih obveznika, od čega je najviše bilo zahtjeva za tumačenje propisa u oblasti poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Predstavnici PU su ukazali da se od ukupnog broja, 11,6 hijada odnosilo na pozive rezidenata, a 218 na pozive nerezidenata.

"U ovoj statistici 2,17 hiljada poziva odnosilo se na zahtjeve za tumačenje propisa u oblasti PDV-a, a 1,85 hiljada upita bilo je u vezi sa porezom na dohodak građana", rekli su iz PU.

Oko 1,81 hiljada obveznika je, kako se dodaje, tražilo pomoć pri tumačenju odredbi u vezi sa porezom na dobit.

"Najveći broj poziva evidentiran je kod poreskih obveznika iz Podgorice, njih 1,52 hiljade, kao i iz Nikšića i Bijelog Polja, 1,36 hiljada odnosno 1,23 hiljade", ukazali su iz PU.

U junu je u Kol centru evidentirano 1,86 hiljada poziva, od čega je najviše bilo u vezi sa upitima u oblasti PDV-a i poreza na dohodak građana.

"Posebno je bilo upita sa osvrtom na početak turističke sezone, tokom koje se tradicionalno povećava obim prometa u privredi, posebno zbog onih koji privremeno obavljaju djelatnost, a tokom koje i veliki broj građana izdaje smještajne kapacitete u domaćoj radinosti i dužni su po tom osnovu prijaviti i platiti poreske obaveze", zaključili su iz PU.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.07.2018.


Naslov: Redakcija