Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NTOCG: Crna Gora ne kontroliše naplatu boravišne takse prilikom izlaska iz zemlje


Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG), Željka Radak Kukavičić, izjavila je da se na graničnim prelazima, prilikom izlaska iz Crne Gore, ne kontroliše da li su turisti platili boravišnu taksu za boravak zemlji.

Ona je rekla da su u Crnoj Gori bili iznenađeni informacijama ili "pogrešnim interpretacijama" u medijima u Srbiji da se na granici navodno kontroliše naplata boravišne takse, rekavši da to nije tačno.

"Mi kao turistička destinacija želimo da protok na granicama bude mnogo brži i da se gosti što manje zadržavaju i da se sve lijepe uspomene koje su ponijeli iz Crne Gore sa njima vrate, a ne da nose osjećaj lošeg odnosa na granici", rekla je Radak Kukavičić.

Boravišnu taksu plaća gost kada plaća svoj boravak u smještajnom kapacitetu, što je praksa u svim turističkim destinacijama, rekla je ona i istakla da je cijena te takse u Crnoj Gori čak i niža nego u nekim gradovima u Srbiji, uključujući i Beograd.

Ona je podsjetila da osim boravišne takse postoji i prijava gostiju, što su dvije različite stvari i dodala da je prijava besplatna i da može da je izvrši sam gost ili osoba kod koje je odsjeo.

Ona je napomenula i da će bezbjednosna kriza u Tunisu i ekonomska u Grčkoj uticati na rast turista u Crnoj Gori, jer Crna Gora ima imidž bezbjedne turističke destinacije.

Izvor: Vebsajt RTCG, 15.07.2015.