Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PENZIJSKO-INVALIDSKOM OSIGURANJU

16.06.2020.


Sjednica Socijalnog savjeta biće održana 19.juna. Na dnevnom redu izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. To je najavio generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica. Kako kaže, prema sadašnjim procjenama prijedlog tog akta bi po ubrzanoj proceduru trebao da se razmotri i usvoji u Vladi, a zatim i Parlamentu.

Prema ranijim najavama Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji su socijalni partneri ispregovarali još prošle godine, trebao je biti na snazi početkom ove. U Savez sindikata kažu da zastoj nastupio zbog virusa korona, ali da će biti razmatren inovirani zakon na sjednici Socijalnog savjeta, koja je zakazana za drugu polovinu ovog mjeseca.

"Ponovo smo aktuelizovali tu priču i zakazana je sjednica Socijalniog savjeta za 19. jun na čijem će dnevnom redu biti i taj prijedlog izmjena i dopuna zakona", naveo je Zarubica.

Ranije, podsjeća Zarubica, održane su dvije sjednice Predsjedništva sa kojih je upućen zahtjev premijeru Dušku Markoviću da se inovirani zakon što prije nađe na sjednici Vlade, ali i pred poslanicima.

"Nadam se da ćemo prije ove sjednice imati razgovor sa premijerom i nadam se da će tokom zasijedanja Parlamenta raspravljati i o predloženim izmjenama Zakona PIO, koji već dugo čeka na usvajanje", optimista je Zarubica.

On je napomenuo da će se Zakon primjenjivati retroaktivno, od 1.januara, pa će svima koji su stekli uslov na početku 2020-te otići u penziju po inoviranom zakonu. Ključne novine u tom aktu, podsjetio je generalni sekretar Saveza sindikata, su da se iz ukupnog staža eliminiše četvrtina ili 10 najnepovoljnijih godina. Takođe, predviđa povećanje minimalne penzije na 145 eura, ali i starosnu granicu za žene 64, a za muškarce 66 godina.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Biljana Radosavović, 12.06.2020.


Naslov: Redakcija