Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANjU POLITIČKIH SUBJEKATA I IZBORNIH KAMPANjA: Uskladiti podzakonske akte sa novim Zakonom

16.06.2020.


Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je organe vlasti da podzakonske i druge akte usaglase sa odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanje ("Sl. list CG", br. 3/2020 i 38/2020 - dalje: Zakon) koji je usvojen 27. decembra.

Iz Agencije su podsjetili da taj zakon propisuje obaveze organa vlasti u cilju obezbjeđivanja novca za redovan rad političkih subjekata, finansiranje izborne kampanje i zarada zaposlenih u poslaničkim klubovima, kao i obezbjeđivanje poslovnih prostorija za poslaničke i odborničke klubove.

"S tim u vezi, ASK podsjeća organe vlasti da je potrebno da podzakonske i druge akte usaglase sa odredbama ovog zakona", kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su ukazali da se to posebno odnosi na član devet Zakona, o čemu su, kako su naveli, uputili smjernice lokalnim samoupravama.

U skladu sa novim zakonom, ASK kontroliše finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno ispunjavanje zakonom propisanih obaveza, uključujući i finansiranje redovnog rada političkih subjekata koji su učestvovali na izborima i osvojili najmanje jedan poslanički, odnosno odbornički mandat.

U nadležnosti ASK-a je i kontrola finansiranja troškova izborne kampanje za izbor poslanika i odbornika i izbor predsjednika Crne Gore za podnosioce potvrđene i proglašene izborne liste odnosno kandidature za predsjednika.

Iz Agencije su podsjetili da, shodno Zakonu, kontrolišu i finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima, obezbjeđivanje poslovnih prostorija za poslaničke klubove i sredstava za poslovne prostorije za potrebe odborničkih klubova.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.06.2020.


Naslov: Redakcija