Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: U propise ugraditi direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju kazne do deset odsto ukupnog godišnjeg neto prihoda banke u prethodnoj godini, a za fizičko lice do pet miliona eura

16.06.2017.


Centralna banka (CBCG) predložila je da se u zakon ugrade direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju kazne do deset odsto ukupnog godišnjeg neto prihoda banke u prethodnoj godini, a za fizičko lice do pet miliona eura.

Predstavnici CBCG ukazali su da su, u slučaju prekršaja iz koristoljublja, predložili kaznu do dvostrukog iznosa koristi koju je preduzeće ili osoba ostvarila prekršajem.

Iz te institucije su podsjetili na važeće kazne za prekršaje u bankarskom poslovanju od pet hiljada do 15 hiljada eura za banke i druga preduzeća, odnosno od 500 do hiljadu eura za odgovorne osobe.

"U procesu pristupanja Crna Gora je dužna da usaglasi nacionalno sa EU zakonodavstvom. To se odnosi i na Zakon o bankama ("Sl. list CG", br. 17/2008, 44/2010 i 40/2011 - dr. zakon) i o sanaciji banaka. CBCG je zato kroz nedavnu javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o prekršajima, inicirala da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovanjem propišu kazne u skladu sa direktivama 2013/36/EU i 2014/59/ EU", objasnili su iz CBCG.

U zavisnosti od toga da li će predlog biti prihvaćen, CBCG će odrediti dalje korake.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.06.2017.


Naslov: Redakcija