Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRIJESTONICI: Institut alternativa traži povlačenje Nacrta zakona, jer su njegova rješenja anti-sistemska, neodrživa, nepromišljena, te diskriminatorska prema ostalim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori

16.06.2017.


Institut alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo javne uprave da povuče iz procedure Nacrt zakona o Prijestonici, koji je ovaj resor, kako se navodi, dao na javnu raspravu, bez najave, radne grupe i mimo programa rada Vlade za ovu godinu.

"Predložena rješenja su anti-sistemska, neodrživa i nepromišljena, kao i diskriminatorska prema ostalim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, pa zahtijevamo da Ministarstvo javne uprave povuče zakon", kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, IA je razočaran što je Ministarstvo javne uprave, uz neznatne razlike, preuzelo rješenje koje je jedna politička partija pokušala da "provuče" kroz Skupštinu 2013. i 2014. godine.

"Ovo će biti treći put da pokušavaju da ostvare ideju osnivanja Fonda za razvoj Prijestonice, koja je posljednji put pominjana neposredno prije lokalnih izbora 2014. godine", kaže se u saopštenju.

Plan je da ovaj fond ima budžet jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu, ili ako se za primjer uzme 2017. godina – 8,6 miliona eura.

"Ukupni budžet Prijestonice za 2016. godinu je oko 8,8 miliona eura, što znači da Vlada namjerava da udvostruči budžet ove lokalne samouprave", navode iz IA.

I pored planiranih 8,6 miliona za razvojni fond, ključna besmislica je, kako se ocjenjuje, odredba u obrazloženju Nacrta zakona koja kaže da "za izvršenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva."

"Sve se ovo dešava u situaciji u kojoj je Cetinje u obavezi da izmiruje obaveze prema ugovoru o reprogramu poreskog duga, a prema informacijama IA, ne izmiruje trenutne obaveze za poreze i doprinose prema državi već niz mjeseci", kaže se u saopštenju.

Uprava Prijestonice je, kako se navodi, provjereno dokazala kroz dvostruko negativno mišljenje Državne revizorske institucije da nije u mogućnosti da makar zakonito, ako ne racionalno upravlja i postojećim budžetom.

"Probleme u finansiranju lokalnih samouprava treba rješavati na sistemskom nivou, usvajajući rješenja koja će pomoći svim opštinama", kaže se u reagovanju IA.

Da bi Prijestonica imala status kakav zaslužuje svojim istorijskim značajem, kako se ocjenjuje, neće pomoći nikakav razvojni fond. "Već je potrebno da vladajuće partije prestanu zloupotrebljavati postojeće prihode i sredstva troše zakonito, racionalno i djelotvorno u službi svojih građana".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.06.2017.


Naslov: Redakcija