Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PARLAMENTARNI ODBOR ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE EU I CG: Crna Gora stabilno napreduje ka Evropskoj uniji

16.06.2017.


Na 13. Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) koji je 14. juna 2017. godine održan u sjedištu Evropskog parlamenta, Strazburu, poslanici Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore razmatrali su pitanja napretka Crne Gore u oblasti osnovnih prava, socijalne politike i zapošljavanja, pravde, slobode i bezbjednosti. Značajna tema bila je i stanje pristupnih pregovora i odnosa Evropske unije i Crne Gore, a razgovarano je i o sprovođenju posljednjih parlamentarnih izbora i funkcionisanju Skupštine.

Ženoveva Luis Kalvera iz Evropske komisije je u uvodnom izlaganju naglasila da vidljive napretke Crne Gore u mnogim oblastima treba učiniti stabilnim i da je važno naglasiti da Crna Gora predvodi Zapadni Balkan na putu u EU i da je prepoznata po proaktivnoj dobrosusjedskoj politici. Takođe je naglasila da EU nije promijenila svoje kriterijume, te i dalje države rangira po pojedinčanim postignućima.

U tački dnevnog reda koja se odnosi na sprovođenje parlamentarnih izbora i funkcionisanje Skupštine, predsjednik Skupštine Crne Gore i kopredsjedavajući sjednicom POSP-a Ivan Brajović, podsjetio je da su oktobarski izbori 2016, bili prvi parlamentarni izbori na kojima je korišćena elektronska identifikacija birača, sa izuzetno visokim odzivom birača od 73,3%.

To su takođe, podsjetio je Brajović, bili izbori koje je nadgledao najveći broj međunarodnih i domaćih posmatrača, koji su u Konačnom izvještaju ODIHR-a ocjenili da su "parlamentarni izbori organizovani u mirnom i demokratskom duhu i u skladu sa reformisanim zakonodavnim okvirom".

Predsjednik Brajović je naveo da se i pored neučestvovanja opozicije, rad Skupštine odvija normalno i na unutrašnjem i međunarodnom planu, te da trenutno ne postoji nijedan prijedlog zakona koji čeka da bude usvojen.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, iznio je konkretne pokazatelje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa posebnim akcentom na oduzimanje imovine, sprečavanje pranja novca i borbu protiv trgovine ljudima.

Miodrag Radunović je u svom izlaganju iznio brojne statističke podatke o aktivnostima iz oblasti socijalne zaštite i politike zapošljavanja, dok se Daliborka Pejović bavila problemom zaštite ljudskih prava, s akcentom na dječja prava i nasilje u porodici.

Obrad Mišo Stanišić se osvrnuo na bezbjednosna pitanja i značaj članstva naše zemlje u NATO, i izrazio očekivanje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije, a Adrijan Vuksanović je iznio stav da je integrativni uspjeh Crne Gore u značajnoj mjeri posljedica posvećenosti regionalnoj saradnji.

U Zajedničkoj izjavi, koja je usvojena po završetku POSP-a, a koju potpisuju kopredsjedavajući Peter Korumbašev, potpredsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta pri POSP-u i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, pozdravljen je napredak Crne Gore u procesu pregovaranja za članstvo u EU, kao i ulazak Crne Gore u NATO. Konstatovano da je trenutno Crna Gora zemlja kandidatkinja koja je najviše napredovala, i trebalo bi da postane članicom Unije što je prije moguće, kao i da će dijalog između EU i Crne Gore imati pozitivan efekat prelivanja na čitav region.

Napredak u reformama u vladavini prava iz poglavlja 23 i 24 i dalje je od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovaračkog procesa, a takođe je istaknuta važnost ubrzavanja reformi za rješavanje ključnih ekonomskih izazova Crne Gore, u cilju poboljšanja životnog standarda njenih građana.

Postignuta je saglasnost da su medijske slobode kamen temeljac svake demokratije, a naglašeno je da bi Crna Gora trebalo efikasno da sprovodi međunarodne i standarde Evropske unije o ljudskim pravima. U Zajedničkoj izjavi je takođe konstatovano da je neučešćem opozicije propuštena prilika da se nakon oktobarskih izbora 2016. godine, sa poslanicima Evropskog parlamenta razgovara o događajima koji su doveli do polarizacije političke klime u Crnoj Gori.

Kopredsjedavajući su održali pres konferenciju na kojoj su sumirali zaključke iz Zajedničke izjave.

Delegaciju Crne Gore koju je predvodio predsjednik Ivan Brajović, sačinjavali su potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, poslanici Miodrag Radunović, Tarzan Milošević, Luiđ Ljubo Škrelja, Daliborka Pejović, Obrad Mišo Stanišić, Nedžad Drešević, Adrijan Vuksanović, kao i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, koji je imao izlaganje na temu pristupnih pregovora i odnosa EU i Crne Gore.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, a sastaje se dva puta godišnje u Briselu ili Strazburu i Podgorici. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


IZVOR: Vebsajt Skupštine, 14.06.2017.


Naslov: Redakcija