Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA PODRŠKU KLASTERIMA: Poziv je otvoren do 1. juna 2018. godine

16.05.2018.


Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa predstavništvom UNDP-a u Crnoj Gori, raspisalo je Javni poziv za podršku klasterima koji će biti otvoren do 11. juna, a pored finansijske podrške, kako je saopšteno, zainteresovanima će biti obezbijeđena i asistenacija u pripremi aplikacija.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić je, na Info danu za Program razvoja klastera, ukazao da je Fond za realizaciju Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu uvećan za 50 hiljada eura, i da iznosi 150 hiljada eura.

"Cilj Programa je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju klastera i njihove bolje promocije, sa ciljem ostvarenja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu", istakao je Babić.

On je rekao da su predmet sufinansiranja strateški prioritetne djelatnosti, koje obuhvataju preradu poljoprivrednih proizvoda, prehrambenu industriju, kao i turizam i ugostiteljstvo.

Babić je ukazao da je Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pored finansijske podrške, i ove godine obezbijedilo tehničku podršku za klastere.

"Podrška se odnosi na pripremu aplikacije za program državne pomoći. Angažovan je konsultant UNDP, koji će voditi računa o kvalitetu i kompletnosti aplikacija", rekao je Babić.

Načelnik direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Boris Rebić, ukazao je da klaster može predati aplikaciju za dva projekta, različite namjene, a da je, kako je saopštio, maksimalan iznos podrške 15 hiljada eura bez PDV-a, sem za nevladine organizacije, za koje PDV ne ulazi u obračun.

"Težimo da podstaknemo udruživanje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u klastere, kako bi prevazišli biznis barijere sa kojima se suočavaju na tržištu, bolje promovisali svoje usluge i na taj način ostvarili bolju konkurentnost na tržištu", poručio je Rebić.

On je ukazao da i ove godine državna pomoć iznosi 50 odsto za klastere u razvijenim područjima i 65 odsto od ukupnih opravdanih troškova za klastere koji se nalaze na teritoriji manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

"Namjena subvencije se odnosi na opravdanje troškove poslovanja, koji obuhvataju prije svega troškove ulaganja u materijalne i nematerijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava, operativne troškove koji podrazumijevaju troškove osoblja i administrativne troškove", saopštio je Rebić.

On je pojasnio da su klasteri ove godine dužni da daju izjavu da nisu u poteškoćama sa propisima državne pomoći ili u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći na period od tri godine od dana potpisivanja ugovora, shodno novom Zakonu o kontroli državne pomoći ("Sl. list CG", br. 12/2018).

Konsultantkinja UNDP-a, Milica Daković, rekla je da su ove godine noviteti različiti modeli saradnje, u cilju efikasnije realizacije projekta.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.05.2018.


Naslov: Redakcija