Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MOGUĆE SMANJENJE STOPE PDV-A I SUBVENCIONIRANJA KAMATNE STOPE ZA INVESTITORE KOJI GRADE HOTELE VISOKE KATEGORIJE


Najava premijera da Vlada Crne Gore razmatra mogućnost smanjenja PDV-a i subvencioniranja kamatne stope za investitore koji grade hotele visoke kategorije obradovala je turističke poslenike.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović, rekao je da je to jedan od najboljih prijedloga koje je Vlada smislila u posljednjih 150 godina kada je turizam u pitanju.

"To je jako dobra strategija", rekao je Radulović i podsjetio da se svi u svijetu trenutno bore za strane direktne investcije.

"Novac ulazi u državu, troši se ovdje i stvara novu vrijednost. Stalno stvara nove novce kroz poreze, doprinose, radna mjesta... Daš za ništa, a dobiješ puno. Takvih primjera ima dosta u svijetu", naglašava Radulović.

On navodi primjer Turske koja je visoko razvijena turistička destinacija. Oni su, podsjeća on, prije njihove krize davali 10 hektara zemlje ograđene gdje je dovedena struja i voda i put na plac koji izlazi direktno na plažu za jedan euro.

"Zemlja je za jedan euro u vlasništvu investitora, uz uslov da u roku od tri godine investicija bude gotova. To znači da u to vrijeme bude isprojektovan i sagrađen hotel sa pet zvjezdica ukoliko se to ne ispoštuje vraća se zemlja nazad. Površina od 10 hektara je najmanje jedan Splendid, to je 5,5 miliona po našim parametrima više novca u budžet i 600-700 novih radnih mjesta i tako iz godine u godinu"– tvrdi Radulović.

Objašnjava takođe da su to direktni benefiti, a indirektni novih 1.000 kreveta što povlači novu potrošnju i kupovinu hrane, struje, vode itd. "I sve to vuče državu i privredu naprijed", istakao je Radulović.

Izvor: Vebsajt CdM, 14.05.2016.