Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OPŠTI ZAKON O OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Centar za građansko obrazovanje ukazuje na štetne posljedice zakonske odredbe po kojoj ministar, a ne školski i upravni odbori imenuje direktore vaspitno-obrazovnih ustanova, jer se time snižava nivo demokratskog učešća lokalne zajednice i samog nastavničkog kolektiva


Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo ukazuje na štetne posljedice zakonske odredbe po kojoj ministar, a ne školski i upravni odbori imenuje direktore vaspitno-obrazovnih ustanova jer se time, kako je ocijenila Mira Popović iz ove NVO, snižava nivo demokratskog učešća lokalne zajednice i samog nastavničkog kolektiva.

"Praksa je i dokazala da ovo kreira prostor za sprovođenje samovolje i podrivanje diskriminacije prema onima koji na drugačiji način promišljaju", navela je Popović.

Tome, kako je dodala, u prilog ide i presuda Osnovnog suda u Podgorici, kojom se poništava kao nezakonita odluka JU Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić", a kojom je profesoru te škole izrečena disciplinska mjera umanjenja zarade.

"Podsjećanja radi, nakon niza ličnih nesuglasica između direktora JU Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" i pomenutog profesora, direktor je pokrenuo disciplinski postupak protiv profesora koji je rezultirao umanjenjem njegove zarade za pet odsto u trajanju od tri mjeseca zbog navodnog disciplinskog prestupa. U ovom slučaju, disciplinski postupak bio je nezakonito pokrenut u procesnom smislu jer je direktor bio i pokretač i donosilac disciplinske odluke po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", umjesto da se izuzme iz slučaja i prepusti da konačnu odluku donese treće lice. Shodno tome, postupajući sudija je jasno prepoznao nezakonitost ovakvog akta škole", rekla je Popović.

Prema njenim riječima, ovaj primjer je i sudska potvrda da je postavljenje direktora škola od strane ministra suzilo nivo odgovornosti direktora prema bilo kome osim prema ministru, odnosno otvorilo veći prostor za zloupotrebe i obračune sa neistomišljenicima.

"Vođenje disciplinskih postupaka u školama ne smije postati način rješavanja ličnih nesporazuma na štetu onog ko ima manje moći. I zato je ova presuda snažna opomena da nadležno Ministarstvo prosvjete uzme u razmatranje inicijative za promjenu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ("Sl. list RCG", br. 64/2002, 31/2005 i 49/2007 i "Sl. list CG", br. 4/2008 - dr. zakon, 21/2009 - dr. zakon, 45/2010, 40/2011 - dr. zakon, 45/2011, 36/2013 - odluka US, 39/2013 i 44/2013 - ispr.) u dijelu imenovanja direktora škola.

"CGO želi da vjeruje da ima više onih direktora koji svoj posao obavljaju profesionalno i korektno, a da su ovakvi slučajevi ipak rjeđa i loša praksa koja se mora efikasno sankcionisati. Ali, to neće biti moguće dok su direktori zaštićeni od strane ministra", poručila je Popović.

Izvor: Vebsajt CdM, 12.05.2016.