Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CENTRALNOJ BANCI CRNE GORE: Izmjenama Zakona predlaže se promjena u vezi sa trajanjem mandata člana Savjeta koji zamjenjuje člana Savjeta kome je prestala funkcija prije isteka mandata. Predlog je da i mandat tog člana Savjeta traje pun mandat od šest godina. Ta izmjena se predlaže zbog implementacije preporuke Evropske komisije navedene u Izvještaju o skriningu za Poglavlje 17


Upražnjeno mjesto viceguvernera Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema biće popunjeno tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o centralnoj banci Crne Gore  ("Sl. list CG", br. 40/2010, 46/2010 - ispr. i 6/2013 - odluka US), saopšteno je iz te vrhovne monetarne institucije.

Programom rada Vlade za ovu godinu usvajanje novih zakonskih rješenja o CBCG planirano je za drugi kvartal ove godine, nakon čega će se o tome izjasniti Skupština. Izvjesno je da to pitanje prije jeseni neće doći na dnevni red parlamenta. Postojećem Savjetu vrhovne monetarne institucije šestogodišnji mandat ističe u oktobru ove godine.

Bivšem viceguverneru za kontrolu bankarskog sistema Veliboru Miloševiću ostavka na tu funkciju je konstatovana u parlamentu krajem prošle godine.

"Predlaganje kandidata za novog viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema planirano je odmah nakon usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona, kako bi se obezbijedilo da novi viceguverner ima pun mandat od šest godina. Odredbama člana 57 važećeg Zakona, propisano je da mandat člana Savjeta koji se imenuje na mjesto člana Savjeta kome je prestala funkcija prije isteka mandata, traje do isteka mandata člana Savjeta kojeg zamjenjuje", rekli su iz CBCG.

Kako su objasnili, izmjenama Zakona predlaže se promjena u vezi sa trajanjem mandata člana Savjeta koji zamjenjuje člana Savjeta kome je prestala funkcija prije isteka mandata.

"Predlog je da i mandat tog člana Savjeta traje pun mandat od šest godina. Ta izmjena se predlaže zbog implementacije preporuke Evropske komisije navedene u Izvještaju o skriningu za Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika", rekli su u CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da bi mandat viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema koji je podnio ostavku krajem decembra 2015. trajao do oktobra ove godine.

"Kako su u momentu podnošenja ostavke tog viceguvernera već bile predložene izmjene Zakona kojima bi se obezbijedilo da mandat novog viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema traje pun mandat, a ne samo do oktobra 2016. godine, ocijenjeno je cjelishodnim da se njegovo imenovanje sprovede odmah nakon usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona", objasnili su iz vrhovne monetarne institucije.

Poslovi kontrole bankarskog sistema iz djelokruga viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema organizovani su, kako su naveli, tako da se obavljaju nesmetano.

Novim zakonskim rješenjima mijenja se organizaciona struktura Savjeta CBCG koji će umjesto postojećih sedam članova imati osam. Novi član biće treći viceguverner koji mora da se izabere u roku od mjesec pošto Zakon stupi na snagu.

Izbrisano je i rješenje da član Savjeta može biti izabran najviše dva puta na tu funkciju. Novo rješenje je da "može biti ponovo izabran". Precizirano je da četiri člana Savjeta koje imenuje Skupština ne mogu biti zaposleni u CBCG. Novina je i da član Savjeta ne može imati akcije u kreditnim institucijam koje kontroliše CBCG. Postojeći Zakon mu omogućava da ima do pet odsto akcijskog kapitala. Dok su u postojećem Zakonu preciznije dati razlozi za smjenu člana Savjeta novim rješenjem se navode samo dva - ako više ne ispunjava uslove neophodne za obavljanje funkcije i učini ozbiljan propust u obavljanju funkcije.

Izvor: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 14.05.2016.