Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINSKE KORISTI STEČENE KRIMINALNOM DJELATNOŠĆU: Tužilaštva će donositi naredbe da se finansijska istraga pokreće samo kada postoji osnovana sumnja da je imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću i zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo obuhvaćeno ovim zakonom

16.04.2019.


Tužilaštva se više neće baviti procjenom da li sumnjiva lica posjeduju imovinu nesrazmjerno veliku u odnosu na prijavljena primanja, a u cilju utvrđivanja da li je ta imovina stečena kriminalnom aktivnošću. Naime, u Predlogu zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošćupredloženo je da se izbriše odredba zakona koja propisuje da se finansijska istraga pokreće protiv lica za koje se sumnja da posjeduje imovinu veću nego što ju je mogao pribaviti zakonskim primanjima. Ovaj Predlog zakona utvrđen je na sjednici Vlade Crne Gore.

Predloženo je da se u Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ("Sl. list CG", br. 58/2015) u članu 11 stav 1 briše tačka koja glasi: naredbom državnog tužioca može se pokrenuti finansijska istraga ako postoji: 1) osnov sumnje da je imovina imaoca u očiglednoj nesrazmjeri sa njegovim zakonitim prihodima.

Ukoliko ovaj vladin predlog bude prihvaćen, tužilaštva će donositi naredbe da se finansijska istraga pokreće samo kada postoji osnovana sumnja da je imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću i zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo obuhvaćeno ovim zakonom.

Iz Vlade su pojasnili razloge za podnošenje ovog Predloga zakona.

U cilju efikasnijeg vođenja finansijskih istraga, kao i preciziranja i usaglašavanja pojedinih odredbi, utvrđen je Predlog zakona. U diskusiji je istaknuto da ovaj zakon predstavlja snažno oružje u borbi protiv kriminala, pod uslovom da se koristi uz visoku stručnost i profesionalni integritet svih koji ga primjenjuju – naveli su iz Vlade.

Osim navedenog, predložena je još jedna izmjena zakona, koja se odnosi na rok predviđen za pokretanje finansijske istrage. Aktuelni zakonski propisi nalažu da tužilaštvo zahtjev za pokretanje finansijske istrage podnese najduže godinu dana nakon pravosnažnosti presude po kojoj je okrivljeni oglašen krivim. Novim Predlogom zakona rok za pokretanje finansijske istrage povećan je na dvije godine od pravosnažnosti presude.


IZVOR: Vebsajt Dan, M.V.P., 12.04.2019.


Naslov: Redakcija