Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAPREDAK CG U SPROVOĐENJU TRGOVINSKIH I EKONOMSKIH POLITIKA

16.04.2018.


Crna Gora je napredovala u sprovođenju trgovinskih i ekonomskih politika, kako kroz poštovanje pravila Svjetske trgovinske organizacije (STO) kao centralne multilateralne trgovinske institucije, tako i reformi sprovedenih u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

To je ocijenjeno na sastanku Tijela za pregled trgovinskih politika (TPRB) STO, koji je održan u Ženevi, Švajcarska.

Crnogorsku delegaciju je na sastanku TPRB predvodio generalni direktor Direktorata za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović. Tokom sastanka 28 država članica STO uzelo je učešće u diskusiji, izražavajući zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u periodu od pristupanja STO-u, naročito u smislu ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza.

TPR proces je formalno otpočeo u februaru 2017. godine, a završava se u maju ove godine. Tokom ovog procesa 17 država članica je dostavilo preko 200 pitanja usmjerenih na ključne i buduće aktivnosti Vlade Crne Gore, kao i na razvojne projekte u različitim sektorima.

Pregled trgovinskih politika (TPR) je jedna od najznačajnijih aktivnosti nakon pristupanja Crne Gore STO, a ovim procesom je koordiniralo Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom finansija, Ministarstvom poljoprivrede i drugim nadležnim resorima.

TPR se priprema u formi dva izvještaja, i to Izvještaja STO Sekretarijata (Reports by the Secretariat) i Izvještaja Vlade (Reports by the Government), a što je ustaljena praksa za sve članice Organizacije. Izvještaji se odnose na period od pristupanja Crne Gore STO-u 2012. godine do decembra 2017. godine. Njima se povećava nivo transparentnosti i omogućava bolje razumijevanje trgovinskih pravila koje primjenjuje Crna Gora.


IZVOR: Ministarstvo ekonomije, 13.04.2018.


Naslov: Redakcija