Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA NOVI SISTEM ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE PREŠLO VIŠE OD 1.000 KORISNIKA, ZA OSTALE ROK DO JUNA

16.03.2021.


Do sada je više od 1.000 poreskih obveznika prešlo na elektronsku fiskalizaciju prometa i usluga. Ostavljen je rok do 1. juna privrednim subjektima da pređu na novi sistem evidentiranja i time ispoštuju zakonsku obavezu, kazala je načelnica Odsjeka za edukaciju u Poreskoj upravi Milica Vuletić u Jutranjem programu RTCG.

Ona je apelovala na sve priovredne subjetke da pređu na zakonom obavezni novi sistem, jer ukoliko to ne urade u zakonski predviđenom roku, slijede i kazne koje mogu biti i do 40.000 eura prilikom bilo koje nepravilnosti koja se uoči.

Na tržištu se pojavio veliki broj softverskih rješenja, a kako je kazala Vuletić, svako koje ispinjava propisane standarde i propise je prihvatljivo.

Progrmer softverskog rješenje za elektronsku fiskalizaciju Vladan Dragićević je istakao da se na tržištu pojavio veliki broj tih rješenja i iz inostranstva, ali i od domaćih, pa je ponuda široka.

“Sasvim je prohravljivo da svi koji ispunjavaju propisanje parametre i standarde mogu da učestvuju na tržišnoj utakmici”, poručio je Dragićević.

Direktor sektora za upravljanje i održavanje tunela Sozina u Monetputu Andrej Mihailović, istakao je da je ta kompanija već 1. januara prešla na novi sistem upravljanja finansijama, te da nijesu u tom smislu imali većih problema.

“Mi smo počeli sa pripremana za ovaj sistem još ranije po prethodnom zakonu, tako da smo pred novu godinu već imali pripremljeno dosta toga i riješili da ne čekamo kranji rok od 1. juna, već da pređemo na novi sistem u tunelu Sozina od 1. januara, što je i urađeno”, kazao je Mihailović.

Imali su, kazao je, podršku PU i Ministarstva, riješili na vrijeme sve nedoumice i obuka kadra nije bila problematična.


IZVOR: Vebsajt Bankar, 15.03.2021.