Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O VISINI STOPE ZATEZNE KAMATE: Centralna banka predložila da se zatezna kamata poveća na osam odsto

16.03.2018.


Centralna banka Crne Gore (CBCG) predložila je da se zatezna kamata poveća sa sedam na osam odsto, saopšteno je iz tog regulatora.

Na sjednici Savjeta CBCG u utorak usvojen je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate.

"Predloženo je da stopa zakonske zatezne kamate, koju plaća dužnik koji zakasni sa plaćanjem u slučaju kada ona nije uređena ugovorom, bude u visini osnovne stope zatezne kamate koju utvrđuje Evropska centralna banka za glavne operacije refinansiranja, uvećane za osam odsto. Važećim zakonom uvećanje je sedam odsto", rekli su iz CBCG.

Iz tog regulatora su objasnili da je ova stopa Evropske centralne banke nula odsto.

Ova izmjena je inicirana, kako su ukazali, radi usaglašavanja sa Direktivom Evropske unije 2011/7/EU o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama.

"Nacrtom zakona nijesu utvrđene druge izmjene", naveli su iz CBCG i objasnili da ne raspolažu podatkom koliko je, u prošloj godini, naplaćeno od zatezne kamate.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.03.2018.


Naslov: Redakcija