Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGROBUDŽET ZA 2018. GODINU PREDSTAVLJEN U NIKŠIĆU

16.02.2018.


Poljoprivrednim proizvođačima nikšićke opštine je predstavljen Agrobudžet za 2018. godinu.

Mjere podrške zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, koji su u velikom broju prisutvovali radionici, prezentovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prisutni poljoprivredni proizvođači upoznati su sa mjerama podrške koje su im na raspolaganju u tekućoj godini, sa posebni akcentom na nove mjere i na novine u okviru mjera koje su se sprovodile prethodnih godina.

Posebna pažnja stavljena je na predstavljanje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanje mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju. Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena sa 0,5 na 0,3 hektara, da je osnovna premija 180€/ha, i da je povećana za dodatnih 10 eura za mlade korisnike. Sa istim ciljem a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera. Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Obzirom na pozitivne rezultate prošle godine, i ove će se podržati mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, s tim što je starosna granica povećana sa 30 na 35 godina.

Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanjem stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji.

Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan Javni poziv.

Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu u isti.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 14.02.2018.