Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA USVAJANJE ZAKONA O GRAĐANSKOM PARTNERSTVU

16.02.2018.


Usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu nije bitno samo za LGBT zajednicu, već i za parove različitog pola, koji ne žele da žive u vanbračnoj zajednici i uđu u brak, a koji nemaju prava kao ostali čije su zajednice pravno prepoznate.

To je ocijenio predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, podsjećajući da je Vlada formirala Radnu grupu za izradu Zakona o građanskom partnerstvu i da očekuje u narednom periodu intenzivniji rad na tom aktu.

"Građansko partnerstvo je zakonom uređena zajednica porodičnog života dvije osobe, sklopljena pred nadležnim tijelom u skladu sa odredbama zakona koji ga uređuje", objasnio je Kalezić u saopštenju.

On je rekao da zbog nepostojanja Zakona o građanskom partnerstvu, LGBTIQ osobe nemaju prava da legalno posjete svoje partnere u bolnici i dobiju informaciju o njihovom zdravstvenom stanju ukoliko budu hospitalizovani.

"Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu po osnovu osiguranja našeg partnera ili partnerke, ukoliko jedan od partnera premine, drugi ne može naslijediti penziju. Ne možemo naslijediti ni imovinu u slučaju smrti partnera, jer sve što stičemo tokom života pravno nije prepoznato kao zajednička imovina", ukazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, LGBT osobe bez Zakona o građanskom partnerstvu ne mogu formalno udružiti mjesečna primanja i na taj način ostvariti bolje uslove za dobijanje kredita za kupovinu stana.

Kalezić je ukazao na istraživanje koje je Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) sproveo prošle godine za potrebe Kvir Montenegra i Juventasa, a koje je pokazalo da bi 65 odsto crnogorskih poslanika glasalo za zakon koji omogućava LGBTI osobama registrovanje istopolnog partnerstva sa nekim obimom prava sličnim onim koji proističu iz braka.

On je podsjetio da su se zahtjevi organizatora Montenegro Prajda prethodne dvije godine, između ostalih, odnosili na usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu.

"Kvir Montenegro i Juventas će intenzivirati kampanju za usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu, tokom koje će široj javnosti približiti značaj usvajanja tog akta ne samo za LGBT zajednicu, već i za osobe različitog pola", zaključio je Kalezić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.02.2018.


Naslov: Redakcija