Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA DODJELU PODRŠKE VINOGRADARSTVU I VINARSTVU: Zahtjevi se primaju do 1. novembra 2017. godine. Poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije. Za sadnju autohtonih sorti visina podrške iznosi i do 60 odsto vrijednosti investicije. Maksimalna visina podrške za poljoprivredno gazdinstvo iznosi 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost investicije je 500 eura. Podrška za konverziju vinograda iznosi 5 eura po čokotu

16.02.2017.


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje Javni poziv za dodjelu podrsške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu. Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za 2017. godinu i programa 2.1.4 Podrška razvoju vinogradarstva i vinarstva. Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Kroz ovaj javni poziv poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije. Za sadnju autohtonih sorti visina podrške iznosi i do 60 odsto vrijednosti investicije.

Cilj podrške jeste podsticanje zasnivanja novih, modernizacija i konverzija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose. Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina.

Mogućnost da se prijave za podršku imaju fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar. Korisnik podsticajnih sredstava može biti i kooperativa ili udruženje, koje mora biti upisano u Centralni registar privrednih subjekata.

Investicije koje se prihvataju za podršku su:

  • nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala, vinske i stone sorte;
  • konverzija postojećih rodnih vinograda (zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih sorti, kao i zamjena stonih sorti vinskim sortama radi odvajanja proizvodnje vinskog i stonog grožđa;
  • nabavka materijala neophodnog za zasnivanje vinograda;
  • nabavka specifične opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i prerade;
  • razvojni programi udruženja vinogradara.

U dijelu investicije, vinogradari mogu nabaviti sertifikovane lozne kalemove, elemente potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistem za navodnjavanje "kap po kap", mrežu za zaštitu od ptica, kao i specifičnu opremu za proizvodju, čuvanje vina i vinskih destilata (inoks i barik burad, muljača, aparat za destilaciju i drugo).

Javnim pozivom su definisani i specifični kriterijumi prihvatljivosti investicije, vezani za minimalni broj novih sadnih kalemova, razmak sadnje i postavljanja djelova potporne konstrukcije, potreban broj postojećih čokota da bi se nabavila oprema za proizvodnju vina i drugi uslovi

Maksimalna visina podrške za poljoprivredno gazdinstvo iznosi 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost investicije je 500 eura. Podrška za konverziju vinograda iznosi 5 eura po čokotu.

Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za isplatu podrške i potrebna dokumenta, navedena u pozivu. Pravo na podršku ostvaruje se na osnovu dostavljene dokumentacije, izvještaja terenske komisije i stručne komisije Ministarstva. Komisija ima pravo praćenja realizovane investicije u naredne tri godine.

Vinogradari i vinari mogu dostavljati zahtjeve do 1. novembra 2017. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen i proizvođači obavješteni na vrijeme.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-383.

Obrazac zahtjeva za podršku u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 14.02.2017.


Naslov: Redakcija