Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MREŽA ZA AFIRMACIJU NEVLADINOG SEKTORA: Notarska služba javna, notari dužni da polažu račune


Prema Zakonu o notarima ("Sl. list RCG", br. 68/2005 i "Sl. list CG", br. 49/2008) notarska služba jeste javna služba, a notari vrše poslove koje su im povjerili sudovi Crne Gore, dok notarski akti predstavljaju javne isprave, navode u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

"Takođe, notare imenuje Ministarstvo pravde, nadležnost im je određena po službenom području nadležnosti sudova i obavljaju djelatnost od javnog intresa. Sve su to odrednice koje idu u prilog tvrdnji da notari jesu javni funkcioneri", saopšteno je iz MANS-a.

Imajući u vidu osjetljivost povjerenih poslova, u MANS-u smatraju da notari, kao nosioci javnih ovlašćenja, bez izuzetka moraju biti kvalifikovani kao javni funkcioneri i da javnost mora imati pun uvid u njihov rad, kao i u imovinu i prihode.

"Ovo je posebno važno u slučajevima kada su upravo notari prvi svjedoci mogućih koruptivnih radnji kroz zaključenje štetnih ugovora, a naročito onih koji se tiču prometovanja nekretninama. Svjednoci smo u posljednje vrijeme brojnih slučajeva gdje su sporni ugovori o prodaji državne imovine ne samo nesmetano sklapani, već bez problema i ovjeravani u katastrima, a da niko za to nije odgovarao", navedeno je u saopštenju.

U MANS-u dodaju da nisu rijetki slučajevi gdje su notari, kao institucije koje su prve u posredovanju između dvije strane, blagovremeno imali uvid u štetne namjere prilikom zaključivanju ugovora, a da je pravovremena reakcija izostala čime je omogućavano da se napravi šteta po budžet.

Zbog toga smatraju da je neophodno da rad notarske službe bude izuzetno pod lupom javnosti, "jer su upravo oni dužni možda i više nego obični građani da prepoznaju i prijavljuju krivična djela, što im njihova pozicija kao javnih službenika, svakako omogućava".

U MANS-u smatraju da notari moraju biti u obavezi da u svakom momentu mogu objasniti svoje prihode i imovinu, upravo iz razloga jer novac dobijaju da bi vršili poslove koje im je povjerila država.

Zaključak Agencije za borbu protiv korupcije kojim je zauzet stav da notari nisu javni funkcioneri predstavlja još jedan korak unazad kada su u pitanju napori cjelokupnog društva da javne funkcije u Crnoj Gori učini što manje podložnim korupciji, navodi se saopštenju MANS-a.

MANS poručuje da će nastojati da ospori odluke Agencije kada je u pitanju konflikt interesa notara.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.02.2016.