Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APELACIONI SUD PIRAEUS U GRČKOJ: Doneta prva pravosnažna kolektivna sudska presuda u EU, kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nepoštenom i štetnom

16.01.2018.


Apelacioni sud Piraeus u Grčkoj donio je prvu evropsku pravosnažnu kolektivnu sudsku presudu kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima (CHF) proglašena nepoštenom i štetnom.

Presuda se odnosi na 70.000 dužnika obuhvaćenih kolektivnom tužbom protiv grčke Euro banke, piše Udruženje Franak.

Nakon pravosnažnih presuda za "nepoštenost" valutne klauzule CHF Vrhovnog suda u Španiji 2015. godine, Vrhovnog suda u Njemačkoj protiv pravnog lica 2017. godine, sud u Piraeusu donio je prvu pravosnažnu kolektivnu sudsku presudu u EU kojom je nedvosmisleno utvrđeno nepošteno postupanje banke prilikom ugovaranja valutne klauzule CHF.

Apelacioni sud utvrdio je da krediti u švajcarskim francima nijesu uobičajeni krediti, nego su to finansijski proizvodi s velikim rizicima, te da banke nijesu dale potrošačima dovoljno informacija kod ugovaranja kredita.

Sud je utvrdio da je ugovaranje valutne klauzule CHF bilo gramatički tačno, ali nije bilo jasno i razumljivo, jer nije tačno i razumljivo objašnjen mehanizam uticaja drugih događaja na promjenu kursa, na temelju čega bi potrošač mogao znati kakve ekonomske posljedice na njega ugovorena valuta CHF proizvodi u budućnosti, da CHF krediti nijesu obični krediti, nego su to krediti koji su neposredno povezani s FOREX tržištem, o čemu su potrošači takođe morali da budu obaviješteni.

Prema presudi banka je morala da da informacije kako će tačno djelovati na preostali dug velika depresijacija eura i istovremeno povećanje kamatnih stopa i o takvom konkretnom proizvodu, koji nije obični hipotekarni kredit, nego je složeni finansijski proizvod, banka je morala informisati potrošače putem posebnih savjetnika s posebnim kvalifikacijama za takav posao.

Sud je utvrdio i to da banka nije ponudila potrošačima mogućnost zaštite od rizika promjene kursa, dok je sebe od takvih rizika potpuno zaštitila, da je banka znala da potrošači nijesu imali dohodak u "švajcarcima", te da nijesu spekulisali kod ugovaranja kredita kao ulagači, nego su taj kredit uzeli isključivo zbog niže kamatne stope, te da je banka znala da će doći do velike depresijacije eura i posljedično do promjene kreditne sposobnosti dužnika potrošača, i to iznad njihovih mogućnosti.

Grčka presuda prva je pravosnažna kolektivna sudska presuda u grčkom slučaju "Franak" u kojem ima nekoliko kolektivnih tužbi, a budući da su preostale prvostepene kolektivne presude jednake toj pravosnažnoj presudi, očekuje se da će u Grčkoj i ostali apelacioni sudovi presuditi na jednak način i da će banke na osnovu tih presuda morati da obeštete sve oštećene potrošače.

Udruženje Franak saopštilo je i da su se u Njemačkoj nakon pravosnažne presude za štetnost valutne klauzule u "švajcarcima" u korist Sjeverne Rajne - Vestfalije, banka i ta lokalna zajednica nagodile.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.01.2018.


Naslov: Redakcija