Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Zakonom definisano da zaposleni koji su radili tokom državnih i vjerskih praznika imaju pravo na uvećanu dnevnicu za 150%. Inspekcija rada će kontrolisati januarske platne liste u dijelu obračuna prazničnih dnevnica

16.01.2018.


Zaposleni, koji su radili tokom novogodišnjih i božićnih praznika, imaju pravo na uvećanu dnevnicu za 150%. Da li će to biti ispoštovano, u Inspekciji rada kažu provjeriće, kao i da su tokom praznika kontrolisali poslodavce. Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kažu da kod obračuna dnevnica postoje razne malverzacije i očekuju da će izmjene Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon) konačno riješiti to pitanje.

Iako je Zakonom definisano da zaposleni koji su radili tokom državnih i vjerskih praznika imaju pravo na uvećanu dnevnicu za 150%, i dalje se te odredbe zakona krše, naročito u trgovinskim lancima, kažu u USSCG.

"Tu imamo raznih malverzacija koji kalkulišu te obračunske liste gdje stoji da su obračunate, a u praksi ta dnevnica je ista, a ti zaposlene smiju da traže uvećane dnevnice", ukazala je Sandra Obradović iz USSCG.

U Inspekciji rada kažu da su tokom praznika kontrolisali poslodavce, koji su radili te da će provjeravati januarske platne liste u dijelu obračuna prazničnih dnevnica.

"Poslodavci su dužni uručiti svakom zaposlenom prilikom isplate januarske zarade i obračun sa svim parametrima koji utiču na visinu zaradu, i ako ne budu zadovoljni, mogu da se obrate inspekciji", rekla je Angelina Međedovic iz Inspekcije rada.

Ministarstvo ekonomije ni ove godine nije donijelo podzakonski akt o kriterijumima za izdavanje dozvola.

"Upravo zbog toga Inspekcija rada ne može vršiti inspekcijski nadzor kod poslodavaca, jer bi to bio selektivan pristup, dok se ne zaokruže inspekcija, ne može kontrolisati zbog čega neki poslodavci rade", dodala je Međedović.

U sindikatu očekuju da će izmjene Zakona o radu obavezati Ministarstvo ekonomije da definiše te kriterijume i ograniči samovolju poslodavaca.

"Nadam se da, ako ne ove, onda naredne godine, ćemo imati pravno regulisanu oblast i kao u nekadašnja vremena rade oni za čijim radom postoji potreba", dodala je Obradović.

U USSCG kažu da ima pomaka kad određenog broja poslodavaca kada je riječ o odmoru tokom prazničnih dana. Poslodavac je obavezan, kažu u inspekciji, da obezbijedi zaposlenom plaćeno odsustvo tokom vjerskih praznika. Ukoliko su radili zaposleni, imaju pravo na uvećanu dnevnicu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.01.2018.


Naslov: Redakcija