Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD: Od 2007. godine pred Ustavnim sudom osporena 364 zakona, što ukazuje na izostanak šireg političkog konsenzusa prilikom njihovog usvajanja

16.01.2017.


Od donošenja Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) 2007. godine do danas, pred Ustavnim sudom osporena su 364 zakona, od kojih 135 u posljednje tri godine.

Brojnost zakona koji su osporeni ukazuju na izostajanje šireg političkog konsenzusa prilikom njihovog usvajanja, ukazala je predsjednica ustavnog suda Desanka Lopičić. Dodala je da je više odluka u kojima je sud utvrdio neustavnost pojedinih odredaba zakona.

Lopičić je saopštila da je zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonskeodredbe o naknadi majkama sa troje ili više djece u fazi redakcijske obrade.

"Ustavni sud je na sjednici od 29. decembra 2016. pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredaba člana 4. (čl. 54. a i 54. b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Rješenje je u fazi redakcijske obrade nakon čega će biti dostavljeno učesnicima u postupku kao i objavljeno na vebsajtu Ustavnog suda", saopštila je opičić.

Ni kada je posrijedi postupak o ocjeni ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015), Lopičić nije mogla da saopšti konkretne informacije.

"Razumijem da je ovo pitanje motivisano povećanom pažnjom javnosti za ovaj predmet. Ono što mogu da kažem o ovom predmetu je da je u radu, da je završen prethodni postupak i da će javnost o ishodu odluke u ovom predmetu biti blagovremeno obaviještena", saopštila je ona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.01.2017.


Naslov. Redakcija