Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA NAPREDOVALA ZA 18 MJESTA NA SVJETSKOJ LISTI INOVATIVNOSTI


Crna Gora se na svjetskoj listi inovativnosti nalazi na 41. mjestu, napredujući za čak 18 mjesta u odnosu na 2014. godinu, pokazao je Globalni indeks inovativnosti.

Od zemalja u regionu, Slovenija je najbolje rangirana, budući da je ove godine ostala na 28. mjestu. Hrvatska je pozicionirana na 40. mjestu u odnosu na 42. iz 2014. godine, Makedonija se nalazi na 56. poziciji, Bosna i Hercegovina na 79. u odnosu na 81. mjesto iz prošle godine, dok je Srbija zauzela 63. poziciju, što je za četiri pozicije bolje u odnosu na lani.

Prva mjesta na listi su i ove godine pripala Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovu studiju svake godine objavljuje Univerzitet Kornel, poslovna škola INSEAD, Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu i svjetska konsultantska kompanija A.T. Kerni, Velika Britanija, Švedska, Holandija i SAD.

Globalni indeks inovativnosti kao kriterijum za određivanje inovativnosti zemalja koristi sedam glavnih stubova, a ukupno 79 pokazatelja koji procjenjuju stanje inovacija na temelju nacionalnih institucija, ljudskih resursa, istraživačke aktivnosti, infrastrukture, razvoja domaćeg tržišta i poslovnog okruženja.

Izvor: Vebsajt CdM, 14.12.2015.