Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BUDŽET ZA 2019. GODINU BLIZU 2,4 MILIJARDE EURA: Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu pripremljen i razmatran na vladinim tijelima

15.11.2018.


Budžet za narednu godinu, u iznosu od blizu 2,4 milijarde eura, pripremljen je kao razvojni i usmjeren na jačanje infrastrukture i unaprijeđenje i efikasniji javni servis prema građanima, saopštio je vršilac dužnosti direktora Direktorata za budžet, Bojan Paunović.

On je agenciji Mina-business kazao da će kapitalni budžet biti povećan i da će iznositi preko 300 miliona eura, što predstavlja najveće izdvajanje tog razvojnog segmenta budžeta u posljednjem periodu.

“Značajne investicije usmjeravaju se na izgradnju prioritetne dionice autoputa ali i ostalu saobraćajnu, turističku, obrazovnu i drugu infrastrukturu, sa posebnim fokusom na sjever zemlje", kazao je Paunović.

Crna Gora, kako je dodao, mora nastaviti da bude veliko gradilište u cilju daljeg jačanja konkurentnosti i doprinosa ekonomskom rastu.

“Budžetom će biti opredijeljeno više sredstava za oblast poljoprivrede, obrazovanja, kao i značajnih izdajanja za unapređenje sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga”, objasnio je Paunović.

Prema njegovim riječima, obezbijeđena je redovnost primanja, socijalnih davanja, kao i povećanje penzija kroz redovno usklađivanje.

“Zaduživanja će biti i u narednoj godini, ali isključivo u funkciji razvoja, odnosno za potrebe kapitalnih investicija, vraćanja i refinansiranja postojećeg duga. Tekuća potrošnja će se u potpunosi finansirati iz izvornih prihoda, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje”, saopštio je Paunović.

On je podsjetio da je Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, shodno zakonskim rokovima, pripremljen i razmatran na vladinim tijelima.

Međutim, njegovo formalno usvajanje na određeni način je uslovljeno usvajanjem zakona o državnoj upravi, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

“Vlada će u kratkom roku donijeti Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kako bi sve eventualne promjene u organizaciji rada bile adekvatno reflektovane u budžetu za narednu godinu i na taj način stvoreni preduslovi za njegovu implementaciju, ali istovremeno i izbjegnuta potreba za tehničkim usaglašavanjem, odnosno izmjenama i dopunama zakona o budžetu već početkom naredne godine”, zaključio je Paunović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.11.2018.


Naslov: Redakcija