Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA O DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Potreban balans između prava i legitimnog ograničenja prava na informacije

15.10.2019.


Zakon o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017), ako je neophodno, treba promijeniti tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, poručio je šef jedinice u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

Haglajtner je na sedmom sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore istakao da je diskusija zasnovana na crnogorskoj Strategiji reforme javne uprave i Programu reformi upravljanja javnim finansijama.

"Značajna sredstva EU podrške biće na raspolaganju Crnoj Gori samo ukoliko nastavi da napreduje u oblasti upravljanja javnim finansijama", rekao je Haglajtner.

On je ukazao da je vezano za Nacrt zakona o izmjenama o dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, stav Evropske unije jasan.

"Ako je neophodno mijenjati taj zakon, to treba uraditi tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, na primjer iz bezbjedonosnih razloga", ocijenio je Haglajtner.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović ukazala je da su ohrabreni ocjenama iz posljednjeg Izvještaja o napretku Evropske komisije (EK) koji pokazuje da je Crna Gora pravom putu.

Ona je istakla da su usvojili niz zakona prošle godine koji predstavljaju okosnicu zakonodavnog okvira u procesu reforme.

"U prethodnom periodu bili smo fokusirani na sve oblasti prepoznate Strategijom reforme javne uprave i Akcionim planom 2016-2020, tako da smo od prethodnog PAR sastanka realizovali zaključke sa posljednjeg, šestog sastanka Posebne grupe", istakla je Pribilović.

Prema njenim riječima, napredak je ostvaren.

"Napredak je i prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, koji pokazuju da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu", rekla je Pribilović.

Ona je podsjetila da je u ovoj godini porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama za 66 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je bilo 42 odsto.

"Prema regionalnom istraživanju Balkan Barometra Crna Gora je država u regionu u kojoj je najveći procenat ispitanika zadovoljno efikasnošću administrativnih procedura", istakla je Pribilović.

Ona je dodala i da je crnogosrska Vlada najotvorenija u regionu što, kako je ukazala, potvrđuje regionalno istraživanje koje je sproveo civilni sektor.

Predmet sedmog sastanka je razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reformi i planiranih aktivnosti sa fokusom na proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unaprjeđenje službeničkog sistema, pitanjima ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama i drugo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.10.2019.


Naslov: Redakcija