Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Poslodavci očekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju

15.10.2019.


Unija poslodavaca (UPCG) očekuje pozitivan ishod po pitanju inicijative za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019), kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović, smatra da će Ustavni sud ocijeniti da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u nesaglasju sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) odnosno njegovim članom 59, koji jamči slobodu preduzetništva.

"Još ne znamo kada će Ustavni sud da odlučuje po toj inicijativi, jer imaju neka sudska ograničenja u kom roku bi oni trebalo da odlučuju. Ali očekujemo pozitivan ishod po nas, a i po crnogorsku privredu i ekonomiju, što mislim da je to mnogo bitnije", rekao je Lazović.

On je podsjetio da je UPCG u proteklih pola godine istupila jasno kada je u pitanju izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini odnosno član 35a kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

"Problematizovali smo jednu takvu odluku iz više razloga. Ono što se nametnulo kao prvo je Ustav Crne Gore, odnosno član 59 koji jamči slobodu preduzetništva koja se na ovaj način, makar mi smatramo, negdje krši", rekao je Lazović.

Takođe, kako je naveo, razmišljali su i o velikim i malim odnosno onim posljedicama koje takav zakon može da ima po poslovanje preduzeća iz sektora trgovine.

"Negdje se u javnosti pričalo o velikima što apsolutno stoji, a zaboravili smo strukturu crnogorske ekonomije koja se preko 98 odsto sastoji od malih i srednjih preduzeća. Dakle, kako će to djelovati na njih i na preduzeća koja imaju jednog zaposlenog, a rade u sektoru trgovine", ukazao je Lazović.

U Uniji su, kako je naveo, problematizovali uticaj zakona na kompanije iz sektora trgovine koji posluju na primorju ili sjeveru za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno da li se može dozvoliti da se brani rad i velikima i malima.

"Protiv smo ovakvog rješenja jer se i Zakonom o unutrašnjoj trgovini regulišu neke stvari koje zaista treba i jesu regulisane sistemskim zakonom koji reguliše radne odnose, odnosno Zakonom o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014, 53/2014 - dr. zakon i 4/2018 - odluka US). Dakle u ovom trenutku, i prije stupanja ove norme, svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan", rekao je Lazović.

To su, kako je dodao, razlozi zbog kojih su zauzeli takav stav i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Član Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja počinje da se primjenjuje 20. oktobra.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.10.2019.


Naslov: Redakcija