Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEZ OSNOVA ZA OCJENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI ZAKONA O USTAVNOM SUDU CRNE GORE

15.10.2018.


Nema osnova da Ustavni sud prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015), ocijenio je Zakonodavni odbor.

Podnosioci inicijative, pet poslanika Skupštine, smatraju da odredbe Zakona o Ustavnom sudu nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore.

U inicijativi se navodi da je osporenom odredbom Zakona o Ustavnom sudu propisano da Skupština, protivno preciznoj, jasnoj i striktnoj ustavnoj odredbi, može donijeti odluku o nastavku obavljanja funkcije sudije Ustavnog suda i nakon isteka Ustavom propisanog mandata od 12 godina do izbora novog sudije, ali ne duže od jedne godine.

Zakonodavni odbor podsjeća da se Zakonom o Ustavnom sudu uređuju se postupak utvrđivanja predloga za izbor sudija Ustavnog suda, razrješenje i prestanak njihove funkcije, organizacija Ustavnog suda, postupak pred Ustavnim sudom, pravno dejstvo njegovih odluka i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Navodi se da zakon reguliše i pravnu situaciju u kojoj sudija Ustavnog suda kome je istekao mandat, na osnovu odluke Skupštine, može nastaviti da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog.

“Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da kad sudiji Ustavnog suda prestane funkcija zbog isteka mandata, a predlagač ne predloži ili Skupština ne izabere na upražnjeno mjesto sudiju Ustavnog suda, Skupština će istovremeno donijeti odluku o prestanku funkcije sudiji kome je istekao mandat i odluku da taj sudija nastavlja da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog, ali ne duže od jedne godine”, navodi se mišljenju Zakonodavnog odbora.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.10.2018.


Naslov: Redakcija