Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: 14. oktobra 2015. godine održana sjednica Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi


 Na sjednici Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, održanoj 14. oktobra 2015. godine, razmatran je Pozicioni dokument u vezi sa Zakonom o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015 - dalje: Zakon), koji su pripremili Unija poslodavaca, Montenegro Biznis Alijansa, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori i Američka privredna komora.

Predstavnici udruženja poslodavaca ukazali su na probleme u primjeni Zakona sa kojima se suočavaju poslodavci. Detaljan osvrt na sugestije, koje su sadržane u Pozicionom dokumentu, dali su predlagači propisa - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo rada i socijalnog staranja. U raspravi je zaključeno da u narednom periodu, kroz zajednički rad predstavnika resornih institucija i privatnog sektora, treba iznaći najcjelishodnija rješenja za te probleme.

Članovi Savjeta su se upoznali i sa preporukama iz tzv. "Bijele knjige"- izvještaja Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori o investicionoj klimi u zemlji, kao i stavovima resornih institucija u vezi sa preporukama datim kroz izvještaj.

Savjet je razmotrio i usvojio Izvještaj o realizaciji preporuka "Giljotine propisa" predviđenih za II kvartal 2015. godine, kojim je evidentirano da se od usvajanja prvog Akcionog plana do kraja II kvartala 2015. godine realizovalo 76,3% preporuka.

Takođe, usvojena je Informacija o Indeksu globalne konkurentnosti 2015-2016, kojom je predstavljena pozicija Crne Gore u poslednjem izvještaju koji publikuje Svjetski ekonomski forum, te dat osvrt na unapređenja i pogoršanja pozicije u određenim indikatorima koji se analiziraju kroz izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma.

Na dnevnom redu sjednice bile su i primjedbe i sugestije Unije poslodavaca na Nacrt zakona o ronjenju, koje će biti razmotrene od strane predlagača Zakona.

Članovi Savjeta upoznali su se i sa dokumentom Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka "Neformalna ekonomija: prevazilaženje isključenosti i marginalizacije", dostavljen od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 14.10.2015.