Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA USKORO ČLANICA MEĐUNARODNE UNIJE ZA ZAŠTITU NOVIH BILJNIH SORTI (UPOV)


Crna Gora će, kako je planirano, 24. septembra 2015. godine postati 73. članica Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV), kao još jedne međunarodne organizacije sa kojom Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno sarađuje na punopravnoj osnovi.

Međunarodna unija za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV - International Union for the Protection of New Varieties of Plants) je organizacija sa sjedištem u Ženevi, osnovana s ciljem da osigura efikasan sistem za zaštitu biljnih sorti i podstakne razvoja novih biljnih sorti, u cilju razvoja poljoprivrede.

Zaštita biljnih sorti je ekskluzivno pravo dodjeljeno oplemenjivaču kao stvaraocu nove biljne sorte. Stvaranje novih sorti je složen proces koji zahtjeva veliki trud, znanje i finansijska ulaganja, ugradnju naučnih saznanja iz oblasti genetike, oplemenjivanja bilja i veliko iskustvo i sveukupna intelektualna saznanja stvaraoca nove biljne sorte. Zaštita biljnih sorti, kao oblik zaštite prava intelektualne svojine, uvedena je da bi se oplemenjivačima omogućila ekonomska nadoknada za korišćenje njihovih sorti. Oplemenjivači se, takođe, stimulišu da inteviziraju rad na stvaranju novih biljnih sorti, čime se direktno poboljšava proizvodnja hrane i sirovina.

Pristupanje Crne Gore ovom međunarodnom sistemu potvrda je da je naša zemlja uskladila sve propise u u ovoj oblasti. Da bi Crna Gora ispunila propise Svjetske trgovinske organizacije(STO) u oblasti prometa i prodaje sjemenskog i sadnog materijala, a takođe i u cilju zaštite sorti i njihovog slobodnog izvoza, potrebno je da obezbjediti zaštitu prava intelektualne svojine za biljne sorte. Članstvo u UPOV pruža model koji u potpunosti ispunjava uslove STO.

Članstvo u UPOV-u će imati uticaj na poljoprivredne proizvođače, oplemenjivače, proizvođače sjemenskog i sadnog peproduktivnog materijala, kao i na državu u cjelini, u smislu regulisanja pitanja zaštite intelektualne svojine u svim sferama.

Takođe, doprinjeće i povećanju tržišne konkurentnosti domaćih proizvoda na svjetskom tržištu, uz upotrebu velikog broja novih zaštićenih sorti, koje se odlikuju boljim proizvodno-tehnološkim svojstvima, većim prinosima, otpornijim na bolesti i štetočine, čime će se omogućiti kvalitenija biljna proizvodnja.

Uticaće na povećanje tržišne konkurentnosti, jer će mogućnost upotrebe novih zaštićenih sorti doprinjeti kvalitetnijoj biljnoj proizvodnji. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, 14.09.2015.