Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: Vlasti primorskih opština načelno saglasne sa idejom novčanog kažnjavanja neprikladno odjevenih turista

15.08.2017.


Budva bi u perspektivi, kada riješi prioritetnije probleme, mogla da krene stopama hrvatskog Hvara i počne novčano da kažnjava golišave turiste, dok bi po “džepu” bili “udareni” i oni koji se pijani teturaju gradom i prenoće na otvorenom. Tako će te, ako boravite na Hvaru, i gradskim ulicama prošetate u kupaćem kostimu biti kažnjeni sa 600 eura. Sto eura manje platiće muškarci “golog torza” i žene u gornjem kupaćem kostimu, dok je za boravak na ulici u pijanom stanju, sa flašom u ruci, zaprijećena kazna do čak 700 eura.

Predsjednik Odbora udruženja turizma Privredne komore, Dragan Ivančević, daje zeleno svijetlo takvoj odluci, navodeći da bi se na taj način animirala bolja turistička klijentela.

“Cilj turističke privrede je eliminacija svih elementa primitivizma, odnosno onoga što ne korespondira mediteranskom mentalitetu. Na primjer, šank na otvorenom stvara ogromnu buku, a samim tim takvo mjesto okuplja ljude odjevene tako da im nijesu pokriveni intimni djelovi tijela”, navodi Ivančević, dodajući da problem leži i u vlasnicima lokala i plažnih barova.

Odluku gradonačelnika Hvara na Odboru nijesu razmatrali, ali sa sigurnošću navodi da je ne bi okarakterisali radikalnom.

“Svakako smatramo da je potrebno ograničiti turiste i građane u tom pogledu, uvesti određeni dres kod koji se mora poštovati, ograničiti ih gdje je dozvoljeno i za očekivati da se pokazuju intimni djelovi tijela”, kazao je Ivančević u razgovoru za Dnevne novine.

Ivančević je istakao da potez koji je uradio gradonačelnik Hvara treba da opomene sve u regionu da smo obavezni da promovišemo visokokvalitetni turizam, te da poštujemo elementarnu pristojnost.

“Takva slika stvara punu ozbiljnost turizma u zemlji – da ne može svašta da se prodaje na svakom mjestu, kao i da mora postojati određeni dres kod za određena mjesta, što pravna država treba da odredi, kako bi funkcionisalo na pravi način”, pojasnio je on.

Upitan kako bi se na sezonu odrazila odluka o kažnjavanju nepristojnog odijevanja i ponašanja, Ivančević tvrdi da bi se više dobilo.

“Možda bismo izgubili jedan mali broj gostiju, ali s druge strane uopšte se ne bi trebalo plašiti uvođenja reda – jer to jeste uvođenje reda, ni u jednoj oblasti. Na taj način animirala bi se bolja turistička klijentela. Dakle, ne treba se bojati da će uvođenje reda otjerati turiste, već naprotiv dovešće kvalitetnije potrošače”, zaključuje Ivančević.

Gradonačelnici crnogorskih primorskih opština – Budve, Kotora i Ulcinja, nemaju ništa protiv kaznene politike koja se odnosi na neprikladan dres kod van plaže, poput šetnja u kupaćem kostimu ulicama grada, čak je smatraju potencijalno korisnom. Ipak, mišljenja su da takve odluke treba sprovoditi na nivou države a ne na lokalnom nivou.

Prvi čovjek Budve, Dragan Krapović, mišljenja je da mjera spovedena u Hvaru ima određeno utemeljenje.

“Opština Budva u perspektivi planira da se kreće sličnim putem, međutim imamo puno prioritetnijih problema koje moramo rješavati. Obzirom da je Budva veoma dinamična, slobodno mogu reći u špicu turističke sezone parti destinacija, mnogo je teško u ovom trenutku ovakve mjere razmatrati i usvajati a da nemamo riješena neka druga, bazična pitanja”, naveo je Krapović u odgovoru za Dnevne novine.

Kako je naveo, Budva i Crna Gora bi trebalo, prije svega, da odrede gdje i kada se alkohol može kupovati, te da uvedu licence za točenje i prodaju alkohola, kao i druge vrste ograničenja i odluka u domenu javnog reda i mira i komunalnog reda.

“Ako imate veoma izražen parti segment, veliki broj kafića na otvorenom i klubova gdje mladi ljudi uživaju u večernjim časovima i gdje se bez ikakve kontrole konzumiraju velike količine alkohola, veoma je teško kazniti nekoga zato što u alkoholisanom stanju ide do svog smještaja ili kuće, i neprikladno se ponaša na javnom mjestu”, navodi Krapović.

On dodaje da je za jednu ozbiljnu turističku destinaciju “nepoželjno i neprihvatljivo da se danju u istorijskom jezgru grada šeta u kupaćem kostimu, a noću u alkoholisanom stanju”. “Mislim da o tome u kom se pravcu kreće turizam u Budvi i Crnoj Gori treba da se povede ozbiljna rasprava i da zajedno na nivou struke i politike donesemo odluku o tome šta je naš strateški cilj. Kao što rekoh, Budva bi prije svega trebala da se usmjeri na rješavanje infrastrukturnih problema, problema saobraćaja, mirujućeg saobraćaja i problema komunalnog reda i drugo”, kazao je Krapović.

Kako je istakao, još mnogo stepenika treba proći, a “u smislu promjene svijesti, prije svega kod nas domaćina”.

U našem pravnom sistemu odluke, poput ove u Hrvatskoj, ne mogu se donijeti pojedinačno po opštinama već samo na nivou države, na primjer izmjenama Zakona o javnom redu i miru ("Sl. list CG", br. 64/2011), koji reguliše ovu oblast, smatra gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu.

“Svakako da svako neprikladno ponašanje može remetiti boravak drugim turistima. Takođe, smatram da na promjenu ponašanja mogu uticati i vlasnici ugostiteljskih i drugih objekata koji mogu odlučiti da u objektima ne uslužuju neprikladno odjevene goste ili one koji se neprikladno ponašaju”, ističe u odgovoru za Dnevne novine Cungu.

On navodi da su sve kazne za neprikladno, bahato ponašanje bilo u pijanom ili u trijeznom stanju, već predviđene u Zakonu o javnom redu i miru (član 5 i 6), tako da dalja regulacija ove oblasti nije potrebna.

“Smatram da je za Ulcinj i Crnu Goru dosljedna primjena već postojećih propisa mnogo važnija od donošenja novih. Zakonima i opštinskim odlukama su već propisani prekršaji slične vrste, a što je važnije od toga, mnogo je drugih većih problema koji zahtijevaju ozbiljnije angažovanje opštinskih i državnih organa, a koje mogu uticati na turizam”, napominje Cungu.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić navodi da opština na čijem je čelu trenutno nema inicijativu, poput one na Hvaru, u proceduri pred nadležnim organima.

“Činjenica je da neprikladno ponašanje šteti turističkoj ponudi i uopšte kvalitetu života u gradu, tako da ukoliko bi takva pojava bila izraženija nego što je sada smatram donošenje takve kaznene politike potencijalno korisnom. Obaveza održavanja javnog reda i mira je nadležnost službenika policije i službenika komunalne policije i inspekcije, pa oni u skladu sa kapacitetima djeluju na podnešene prijave kao i preventivno”, ističe Jokić.. 


IZVOR: RTCG, 14.08.2017.


Naslov: Redakcija