Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRIJEDNOST GRAĐEVINSKIH RADOVA U DRUGOM KVARTALU VEĆA ZA 37,7 ODSTO U ODNOSU NA PRETHODNI

15.08.2017.


“Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na gradilištima u drugom kvartalu veći su 20,8 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 22,8 odsto veći u odnosu na prvi kvartal.

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu u odnosu na prosječni kvartal iz 2010. godine veća je 112,5 odsto, dok su efektivni sati ostvareni na gradilištima veći 105,4 odsto u odnosu na prosječni kvartal iz 2010. godine.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.


IZVOR: RTCG, 14.08.2017.


Naslov: Redakcija