Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POSLE KVRGAVE KOŽE, POJAVILA SE I BOLEST PLAVOG JEZIKA


Osim kvrgave kože goveda u Crnoj Gori se pojavila i bolest plavog jezika, saopštila je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava je, ovih dana, registrovala na području Podgorice, Cetinja i Nikšića oboljele 22 ovce i jednu kravu, a kako su naveli, ova bolest "napada" koze, ovce, a rjeđe i krave.

Posljednji put u Crnoj Gori „plavi jezik“ bio je potvrđen 2014. godine.

Simptomi su povećana tjelesna temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja. Ovce su najosjetljivije na ovu bolest dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i kao takve predstavljati izvor infekcije za druge preživare. 

Što se tiče kvrgave kože goveda, do sada vakcinisano 92 odsto goveda na ugroženim područjima, a potvrđen je 321 slučaj. Bolest je najviše pogodila goveda u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin, a u Bijelom Polju je zabilježen broj od 81 oboljelog grla.

Bolest kvrgave kože goveda nije opasna po ljude. Mlijeko treba obavezno prokuvavati i prije spravljanja mliječnih proizvoda, a to se posebno odnosi na kolašinski listani mladi sir.

Vlasnici oboljelih, a prethodno registrovanih krava nastalu štetu mogu nadoknaditi po zakonskoj proceduri po tržišnoj vrijednosti čiji iznos utvrđuje nadležna komisija resornog ministarstva.

Vakcinacija goveda počela je 1. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija. Prema uputstvu proizvođača vakcine, imunitet kod životinja se stvara između 14 i 21 dan, što zavisi od imunološkog sistema svake životinje pojedinačno. Ali, imunitet počinje da se gradi već nakon deset dana.

Ova bolest je nedavno prvi put otkrivena u Makedoniji, Srbiji, na Kosovu i u Albaniji.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 14.08.2016.