Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 27 KOŠTAĆE DRŽAVU 1,4 MILIJARDE EURA


Usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa standardima Evropske unije (EU) u oblasti životne sredine koštaće 1,42 milijarde eura, a najveći dio finansija obezbijediće se iz domaćih izvora, saopštila je predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Marija Vukčević.

Vukčević, koja je direktorica Direktorata za EU integracija u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kazala je da se radi na uspostavljanju eko fonda koji treba da bude formiran do kraja naredne godine, što će biti jedan od glavnih izvora finansiranja.

Ona je dodala da su Strategijom usklađivanja definisani izvori finansiaranja kao što su povraćaj troškova usklađivanja sa stanadaramina EU i drugih donatora, investicije privatnog sektora, budžet centralne i lokalne samouprave i ekološki fond, kao i finansijska sredstva za projekte od međunarodnih finansijskih institucija i poslovnih banaka.

„Do 2020. godine Crna Gora planira da koristi fondove EU za oko 25 odsto investucionih troškova u zavisnosti od raspoloživosti IPA fondova za sektore zaštite životne sredine i klimatskih promjena što predstavlja 15 do 20 odsto ukupnih troškova. Međutim, najveći dio finansiranja obezbijediće se iz domaćih izvora jer je usklađivanje obaveza zemlje kanadidata“, rekla je Vukčević.

Ona je precizirala da će ukupni troškovi usklađivanja sa pravnom tekovinom EU za zaštitu prirode iznositi 28,9 miliona eura do 2020. godine, upravljanje otpadom koštaće 354,8 miliona do 2035. godine, upravljanje vodama iznosiće do tada iznosiće 822,7 miliona, a za klimatske promjene biće izdvojeno 33,9 miloina eura do 2030. godine.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 14.08.2016.