Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NTO OČEKUJE USPJEŠNIJU SEZONU OD PROŠLOGODIŠNJE


Hotelsko-turistička privreda najavljuje nastavak odlične posjete turista i popunjenost kapaciteta tokom avgusta i septembra, pri čemu se sa optimizmom očekuje da ova sezona bude uspješnija od rekordne prošlogodišnje, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Portparol NTO-a, Nina Vukčević kazala je da su zadovoljni dosadašnjim tokom sezone.

“Sa optimizmom očekujemo da ova godina bude uspješnija od prethodne rekordne i da se nastavi pozitivan trend turističkog prometa, kako fizičkih tako i finansijskih pokazatelja”, rekla je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je navela da to očekuju na osnovu ugovorenog bukinga na strateški važnim emitivnim tržištima, trendova sa nekih novih tržišta i unaprijeđenja dostupnosti Crne Gore kroz otvaranje novih linija uz odličnu popunjenost raspoloživih kapaciteta.

“Zvanični statistički podaci pokazuju da je u junu Crnu Goru posjetilo oko tri odsto više turista, koji su ostvarili oko četiri odsto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine”, kazala je Vukčević.

Ukupno za prvih šest mjeseci, prema podacima Monstata, zabilježen je trend rasta broja turista i ostvarenih noćenja od preko pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Crnu Goru je za šest mjeseci posjetilo 412 hiljada turista koji su ostvarili preko dva miliona noćenja.

“Učešće stranih turista je u prvih šest mjeseci iznosilo preko 90 odsto”, dodala je Vukčević.

Kada je riječ o turistima, održali su se pozitivni trendovi sa najznačajnijih tržišta za Crnu Goru, u šta spadaju Rusija, zemlje regiona, posebno Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH), i države Evropske unije (EU).

“Značajan rast, zaključno sa junom, ostvaren je sa tržišta Velike Britanije i Francuske, čiji turisti tradicionalno posjećuju Crnu Goru u periodu pred i postsezone”, podsjetila je Vukčević.

Prema njenim riječima, tu je i povećanje broja turista sa tržišta Holandije, Italije, Poljske i Turske, gdje su zabilježene dvocifrene stope rasta.

“Dobri trendovi nastavljeni su i u julu i avgustu, iako je još rano govoriti o zvaničnoj statistici”.

Prema podacima koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede iz vikenda u vikend bilježimo porast broja turista od oko pet odsto”, precizirala je Vukčević.

Ona je, govoreći o Call centru NTO-a, čiji je broj 080 001 300, kazala da su u julu zabilježena 243 poziva, od čega se njih 144 odnosilo na žalbe, a 99 na informacije.

“Turisti su se najviše žalili na buku, dugo čekanje na graničnim prelazima, bacanje smeća, neljubaznost osoblja, izvođenje radova, nepoštovanje propisa o slobodnom dijelu na plažama, nelegalne izdavaoce smještaja i nelegalni rad ugostiteljskih objekata”, navela je Vukčević.

Ono što je, kako je zaključila, turiste najviše interesovalo je iznos boravišne takse i gdje se može uplatiti, red vožnje, kontakti institucija i informacije o viznom režimu, smještaju i manifestacijama, kao i informacije o vremenskim i uslovima na putu.

Izvor: Vebsajt Antena M, 13.08.2016.