Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONO O FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA I IZBORNIH KAMPANJA: ISTEKAO ROK ZA PETNAESTODNEVNE IZVJEŠTAJE


U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, 11. avgust je bio rok za dostavljanje drugog petnaestodnevnog izvještaja u kampanji za parlamentarne izbore koji su raspisani za 16. oktobar 2016. godine. Izvještaj se odnosi na obaveze iz člana 29 i člana 30 Zakona u periodu od 27. jula do 10. avgusta.

Kada se radi o obavezama iz člana 29, Ministarstvo rada i socijalnog staranja obavijestilo je Agenciju za sprječavanje korupcije da prikupljanje i obradu podataka o iznosu i broju korisnika, kao i vrstama i primaocima svih oblika socijalne pomoći obavlja u period od 17. do 20. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec te iz tih razloga nema podatke za navedeni period.

Podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći na lokalnom nivou, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći prikupilo je i obradilo 19 opština, i dvije gradske opštine. Opština Rožaje izvijestila da podatke nije objavila zbog kvara na serveru, a Gusinje zbog činjenice da još nema budžet. Obavezu iz člana 29 nisu ispunile opštine Plav i Ulcinj.

Ministarstvo finansija u roku je objavilo izvode iz državnog trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve za izvještajni period. Izvode iz lokalnih trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve objavilo je 18 opština i dvije gradske opštine. Obavezu iz člana 30 nijesu ispunili Budva, Plav i Ulcinj, dok su Rožaje i Gusinje navele iste razloge kao i za član 29.

Za prvi izvještajni period koji je trajao od 12. do 26. jula, svi obveznici dostavili su petnaestodnevne izvještaje u roku.

Politički subjekat Demokratska Crna Gora otvorio je račun za finansiranje izborne kampanje i odredio lice za upravljanje tim računom, te je u skladu sa Zakonom dostavio petnaestodnevni izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica koji su prikupljeni u toku izborne kampanje.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisane su zabrane i ograničenja, kao i obaveze izvještavanja organa vlasti i političkih subjekata u toku trajanja izborne kampanje, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa od strane organa vlasti i zakonitosti finansiranja političkih subjekata u izbornoj kampanji.

Izvor: Vebsajt Agencije za sprječavanje korupcije, 11.08.2016.