Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSLOVANJE CENTRALNE BANKE CG USAGLAŠENO SA STANDARDIMA EVROPSKOG BANKARSTVA

15.07.2020.


Zahvaljujući tvining projektu koji je realizovan uz pomoć Banke Njemačke, Centralna banka Crne Gore je u značajnoj mjeri usaglasila regulatorni okvir, politike i procedure, sa najboljom praksom i standardima bankarstva EU, istakao je guverner CBCG Radoje žugić prilikom susreta sa članom Izvršnog odbora Banke Njemačke (Bundesbank), Burkhardom Balzom.

Posjeta Balza, kako se navodi u saopštenju CBCG, upriličena je povodom završetka tvining projekta u kome je učestvovala CBCG sa ostalim regulatorima finansijskog tržišta u Crnoj Gori – Komisijom za tržište kapitala i Agencijom za nadzor osiguranja.

"Glavni cilj projekta odnosio se na dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva u oblasti finansijskih usluga sa pravnom tekovinom Evropske unije, uz jačanje regulatornih i supervizorskih kapaciteta. Projekat, vrijedan 1,4 miliona eura, trajao je 27 mjeseci, a realizovan je uz finansijsku podršku Evropske unije", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Žugić se zahvalio predstavniku Bundesbanke na podršci koju ova institucija pruža Crnoj Gori, posebno ističući značaj tvining projekta.

"Ovaj projekat predstavlja potvrdu uspješne saradnje CBCG sa Bundesbankom. CBCG u značajnoj mjeri usaglasila regulatorni okvir, politike i procedure sa najboljom praksom i standardima centralnog bankarstva Evropskog sistema centralnih banaka, i na ovaj način još jednom potvrdila punu posvećenost kontinuiranom unapređenju svog poslovanja", naglasio je Žugić.

Balz je istakao da Bundesbanka podržava proces evropskih integracija Crne Gore, te da je spremna da pruži puni doprinos procesu pridruživanja CBCG Evropskom sistemu centralnih banaka.

Projekat je realizovan u saradnji sa konzorcijumom koga su činili Banka Njemačke, Hrvatska narodna banka, Banka Holandije, Njemačka savezna agencija za nadzor nad finansijskim uslugama (BaFin) i Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA).


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.07.2020.


Naslov: Redakcija