Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I ELEKTRONSKOM POTPISU: Zakon donosi novine u uvođenju novih instrumenata elektronske identifikacije i potpisa, uključujući kvalifikovani elektronski potpis, elektronsku dostavu i vremenski pečat

15.06.2018.


Primjena elektronskih identifikacija i povećanje izdavanja digitalnih sertifikata trebalo bi da doprinese većim benefitima koji će se osjetiti u trgovini, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

Generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Milica Janković saopštila je da su elektronska trgovina i plaćanje jedan od najvažnijih poslova tog Vladinog resora.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo u maju prošle godine donijelo novi Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu ("Sl. list CG", br. 31/2017).

"Taj Zakon donosi novine u uvođenju novih instrumenata elektronske identifikacije i potpisa, uključujući kvalifikovani elektronski potpis, elektronsku dostavu i vremenski pečat", ukazala je Janković na sjednici odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) i trgovine u PKCG.

Ona je navela da digitalne sertifikate sada izdaje Pošta Crne Gore, ali da Zakon daje mogućnosti da to budu i druge institucije kao što su banke i drugi subjekti koji nađu interes u tome.

"Elektronska identifikacija i elektronski potpis građana preduslovi su da se ide u pravcu elektronske trgovine i plaćanja", rekla je Janković i dodala da se od građana ne može tražiti da elektronski plaćaju ukoliko nijesu prethodno identifikovani.

Prema njenim riječima, Pošta je izdala blizu 400 digitalnih sertifikata za građane i 20 hiljada za privredu koja ima servise koji nemaju alternativu osim da se rade elektronski.

"Kada se poveća elektronska identifikacija i izdavanje elektronskih digitalnih sertifikata osjetiće se benefiti u trgovini", ocijenila je Janković.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo nedavno pokrenulo inicijativu da se crnogorskim građanima omogući jedinstvena identifikacija.

"To je nešto po čemu bismo bili lider u regionu, jer se planira izgradnja identifikacione kartice, koja bi objedinjavala elektronske sertifikate za različite usluge građana prema državi i privatnom sektoru", navela je Janković.

Kako je ukazala, taj projekat radi se po modelu koji je uvela Estonija, gdje se na jednoj kartici nalazi lična karta, zdravstvena knjižica, studentska kartica, a planira se da to bude i platna kartica.

"Ako banka uspije da ubaci svoj servis na jedinstveni identifikacioni dokument, to je nešto što će građani više da koriste, ali i odličan potencijal za ekspanziju elektronske trgovine i servisa koji su povezani sa njom", rekla je Janković.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu rade na tome da se usluge, koje trenutno nije moguće platiti elektronski, mogu platiti putem virtulenog ili konvencionalnog post terminala.

"Postoji inicijativa kojom ćemo probati da uskladimo cijene elektronskih usluga i onih koje se plaćaju konvencionalno", ukazala je Janković.

Ona smatra da će usklađivanje tih cijena ohrabriti elektronsko plaćanje i trgovinu.

Janković je podsjetila da je prije desetak dana u Evropskoj uniji (EU) stupila na snagu regulativa vezana za sigurnost podataka.

"Možemo očekivati da će se za dvije godine mnogo toga promijeniti i da ćemo biti u obavezi da poštujemo tu regulativu", ukazala je Janković.

Ona je dodala da svi treba da razmišljaju kako da svoje onlajn platforme naprave u skladu sa tom regulativom, jer će to biti važno za zaštitu identiteta, privatnosti i transakciju od povjerenja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.06.2018.


Naslov: Redakcija