Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CBCG: Obavezna rezerva na kraju aprila 217 miliona eura


Obavezna rezerva banaka na kraju aprila je, prema podacima Centralne banke CBCG, iznosila 217 miliona eura, 0,4 odsto više nego krajem marta.

Od ukupnog iznosa izdvojene obavezne rezerve na račun Centralne banke u inostranstvu izdvojeno je 19,8 odsto, na račun obavezne rezerve u zemlji 51,5 odsto, a u državnim zapisima 28,7 odsto.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka, na koji se obračunava obavezna rezerva, na kraju aprila bilo je oko 2,33 milijarde eura, 8,4 miliona više nego na kraju marta. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 44,4 odsto, a na oročene 55,6 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 9,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 8,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine, primjenjuje se stopa od 9,5 odsto.

Banke dostavljaju CBCG izvještaje na propisanim obrascima, a obaveznu rezervu izdvajaju srijedom na račun obavezne rezerve u zemlji, na račune Centralne banke u inostranstvu i u obliku državnih zapisa koje je emitovala Crna Gora.

Počev od 1. januara ove godine, a u skladu s izmijenjenom Odlukom o obaveznoj rezervi banaka, banka može do 25 odsto obavezne rezerve da izdvoji i drži u obliku državnih zapisa koje je emitovala Crna Gora, bilo koje ročnosti, nakon čega može još do deset odsto obavezne rezerve da izdvoji i drži u obliku zapisa ročnosti do 182 dana.

Na 15 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća banci mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišteni iznos vrate istog dana.

Na iznos korišćene obavezne rezerve koji ne vrati istog dana i na iznos razlike između obračunate i manje izdvojene obavezne rezerve po osnovu nepravilnog obračuna ili u propisanom roku neizdvojene obavezne rezerve, banka plaća naknadu po stopi utvrđenoj posebnim propisom Centralne banke.

Izvor: Vebsajt CDM, 13.06.2015.