Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INSPEKCIJA RADA: Pojačaće se kontrola preduzeća koja imaju po jednog zaposlenog, posebno u turizmu i ugostiteljstvu

15.05.2019.


Inspekcija rada se fokusira na kontrolisanje preduzeća sa više zaposlenih, ali će, kako je saopšteno, kontrolisati i ona koja imaju po jednog, posebno u turizmu i ugostiteljstvu u predsezoni i pojačanom nadzoru u toku ljetnje sezone.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su rekli da je prioritet i stalna obaveza Inspekcije rada suzbijanje rada "na crno", komentarišući zaključak sa posljednje sjednice Vladine Komisije za borbu protiv sive ekonomije da inspekcija hitno mora posebno kontrolisati firme i hotele sa jednim zaposlenim.

Čak 53,5 odsto firmi prijavljuje jednog zaposlenog, u turizmu je takvih 2.487, a među njima 147 hotela.

Iz Uprave su podsjetili da mnogi hoteli i ugostiteljski objekti trenutno ne rade.

"Sankcionišu se svi poslodavci koji nezakonito angažuju domaće i strane državljane, a kroz ukazivanja i rješenja nalaže se otklanjanje nepravilnosti i uvođenje tih osoba u regularan radni odnos", saopštili su iz Uprave i istakli dobru saradnju sa drugim organima, a posebno sa Graničnom policijom kroz zajedničke nadzore.

Oni su naveli da se susreću sa firmama koje zvanično imaju jednog zaposlenog, a angažuju veći broj ljudi.

"Za sve što Inspekcija rada utvrdi neposrednim opažanjem na licu mjesta i uvidom u dokumentaciju, a nije u skladu sa propisima, preduzima mjere iz svoje nadležnosti", ukazali su iz inspekcije.

Oni su naveli da Inspekcija rada nadzire sve firme u realnom i javnom sektoru, osim organa državne i lokalne uprave i nekih državnih fondova i agencija.

"Inspekcija se u okviru redovnih aktivnosti fokusira na subjekte koji angažuju veći broj zaposlenih, ali postupa i po inicijativama kojima se ukazuje na nepravilnosti i rad na crno, a koje svakomjesečno pristižu u velikom broju", objasnili su iz tog državnog organa.

Na sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije, potpredsjednik Vlade Milutin Simović je naveo da inspekcija hitno mora zakucati na vrata firmama sa jednim radnikom.

On je poručio i da te firme imaju izbor – da prijave zaposlene prije dolaska inspekcija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.05.2019.


Naslov. Redakcija