Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Rezerve zlata založene kao kolateral za tranšu kredita

15.05.2017.


Crna Gora raspolaže rezervama zlata u iznosu od 38,48 hiljada unci, koje su, kao kolateral, založene za tranšu kredita od 30 miliona eura kod Credit Suisse banke, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, sa Credit Suisseom 11. aprila 2012. godine zaključilo aranžman, kojim su obezbijeđena sredstva od 150 miliona eura, od čega je zlatom bilo pokriveno 30 miliona eura.

"Posljednja rata obezbijeđenog i neobezbijeđenog iznosa kredita dospjevala je 11. aprila ove godine, zbog čega je zaključen novi aranžman u cilju otplate pomenutih obaveza", ukazali su iz Ministarstva.

Novi aranžman je, kako su naveli, realizovan u iznosu od oko 78 miliona eura i to kroz dvije tranše od oko 48 miliona i 30 miliona eura.

"Za tranšu kredita, u iznosu od 30 miliona eura, kao kolateral založeno je zlato, u visini od oko 38,48 hiljada unci, što predstavlja i iznos zlatnih rezervi kojim Crna Gora raspolaže", objasnili su iz Ministarstva.

Pored nižeg iznosa, novim aranžmanom su, kako je saopšteno, obezbijeđeni i značajno povoljniji uslovi zaduživanja. Tako je period otplate definisan na rok od deset godina, pri čemu se prva tranša otplaćuje u roku od četiri godine nakon godine grejs perioda, dok će se druga tranša, u punom iznosu, platiti na desetu godinu trajanja kredita.

"Takođe, napominjemo da su uslovi aranžmana kredita iz 2012. godine bili takvi da je kamatna stopa bila 12-omjesečni Euribor plus margina 6,5 odsto, dok je naknada za obradu kredita iznosila 1,95 odsto, a sama otplata zajma pet godina. Novim aranžmanom kamatna stopa je tromjesečni Euribor plus margina 3,9 odsto, a obrada kredita 0,75 odsto", precizirali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, na taj način obezbijedilo puno povoljnije uslove zaduživanja od onih u prethodnom periodu, čime su smanjene i same obaveze po osnovu tog kredita, a samim tim i finansijska opterećenja budžeta kada je u pitanju otplata kamata i duga.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.05.2017.


Naslov: Redakcija