Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODLAŽE SE PRIMJENA ZAKONA O STRANCIMA


Vlada je odlučila da odloži primjenu Zakona o strancima, kako ne bi bila ugrožena turistička sezona.

"Prihvaćen je predlog da primjena pojedinih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca bude odložena do 1. novembra ove godine. Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone, koja je uslovljena eksternim razlozima, pri čemu je i ovom prilikom naglašeno da će nakon tog roka Zakon biti primijenjen dosljedno i cjelovito", saopšteno je iz Vlade.

Osim toga, nadležni resori su zaduženi da motivišu poslodavce da daju aktivan doprinos pripremi domaće radne snage, "kako bi se preduprijedili problemi u narednom periodu postigli puni efekti u sprovođenju utvrđene politike".

Zakon je izazvao revolt ugostitelja, koji su zatražili njegovo odlaganje. On je stupio na snagu 1. aprila, a njime je predviđeno da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu.

Izvor: Vijesti, 15.4.2015.