Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBJEDNOSTI HRANE: Zakonom je stvorena osnova za donošenje oko 70 podzakonskih akata (pravilnika, naredbi, uputstava, instrukcija i sl), neophodnih za njegovo sprovođenje i usaglašavanje sa propisima EU


Novim Zakonom o bezbjednosti hrane ("Sl. list CG", br. 57/2015 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 15. oktobra 2015. godine, propisuju se uslovi za bezbjednost hrane i hrane za životinje, obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom i hranom za životinje, kao i druga pitanja od značaja za bezbjednost hrane i hrane za životinje, radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, potrošača i efikasnog funkcionisanja tržišta. Najveći dio odredbi se upravo odnosi na definisanje obaveza subjekata u poslovanju sa hranom i hranom za životinje.

Zakonom je stvorena osnova za donošenje oko 70 podzakonskih akata (pravilnika, naredbi, uputstava, instrukcija i sl), neophodnih za njegovo sprovođenje i usaglašavanje sa propisima EU.

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već donijela jedan broj podzakonskih akata koji su veoma bitni za poslovanje privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane.

Do sada su objavljene sledeće Uredbe:

  • Uredba o aditivima koji se mogu koristiti u hrani ("Sl. list CG", br. 19/2016)
  • Uredba o higijeni hrane ("Sl. list CG", br. 13/2016)
  • Uredba o informisanju potrošača o hrani ("Sl. list CG", br. 12/2016)
  • Uredba o prehrambenim aromama koje se mogu koristiti za hranu ("Sl. list CG", br. 18/2016)
  • Uredba o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane ("Sl. list CG", br. 21/2016)

U pripremi su uredbe vezane za hranu za životinje i higijenu za proizvode životinjskog porijekla, i o miokrobiološkim kriterijumima za bezbjednost hrane.

Izvor: Vebsajt Euroinfo, 13.04.2016.