Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SVJETSKA BANKA PODRŽAVA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U CG


Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastao se sa predstavnicima misije Svjetske banke koji prate implementaciju projekata institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sa novim šefom misije, Danijelom Gerberom, razgovarano je o dinamici implementacije projekata MIDAS i IPARD-like u Crnoj Gori, i budućoj saradnji na planu jačanja kapaciteta Agencije za plaćanje i podrške poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačkoj industriji. Sagovornici su konstatovali da su crnogorski poljoprivredni proizvođači značajno ojačani bespovratnom podrškom i investicijama kroz projekte MIDAS i IPARD-like, te da se uporedo uradilo dosta na jačanju institucija sistema za upravljanje IPARD-om i sredstvima iz drugih fondova.

Predstavnici Svjetske banke ukazali su na značajne socio-ekonomske efekte koje imaju investicije u poljoprivredi, važnost dostizanja standarda proizvodnje, posebno za jačanje izvoza i podržali nastojanja Ministarstva poljoprivrede usmjerena u pravcu edukacije poljoprivrednih proizvođača. Zaključeno je da poljoprivreda predstavlja oblast za koju postoji veliko interesovanje Svjetske banke za nastavkom podrške Crnoj Gori, naročito nakon jasne podrške koju su članovi Vlade dali tokom nedavnog sastanka strateškog planiranja koji je održan u Podgorici.

Ministar Ivanović je naglasio da svi projekti podrške crnogorskoj poljoprivredi (MIDAS, IPARD- like, ADMAS i projekat koji se priprema sa Međunaordnim fondom za razvoja poljoprivrede –IFAD, djeluju sinergetski na razvoj crnogorske poljoprivrede. Iz Svjetske banke su sa zadovoljstvom konstatovali da žele da zadrže uspješan trend saradnje sa MPRR, kao i očekivanja da Ministarstvo poljoprivrede nastavi da promoviše i razvija poljoprivredu istim tempom, jer je to jedan od stubova razvoja crnogorske ekonomije.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 14.03.2016.