Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZARADAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Hirurzi nezadovoljni Zakonom i traže da se isprave koeficijenti


Hirurzi Kliničkog centra Crne Gore, njih 24, zatražili su od Ministra zdravlja Budimira Šegrta da ih u najkraćem roku izvijesti šta je preduzeo povodom "ispravljanja greške i štete" koja im je nanijeta Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016).

"Koeficijenti koji definišu stepen naše stručne spreme kreću se od 6.20 do 8.80 za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste i nalaze se u donjoj četvrtini skale koeficijenata za zarade u javnom sektoru", piše u zahtjevu upućenom Šegrtu.

 Ljekari Hirurške klinike podsjetili su da su rijetke profesije za čiju je stručnu kvalifikaciju potrebno i 14 akademskih godina, pri čemu se zvanje specijaliste obavezno stiče van Crne Gore.

Hirurzi su ranije od Predsjednika Filipa Vujanovića tražili da ne potpiše Zakon, čije odredbe, prema njihovim riječima, degradiraju ljekarsku profesiju.

On im je odgovorio da Predsjednik države proglašavajući Zakon procjenjuje samo unutrašnju saglasnost odredbi, a da sadržaj opredjeljuju predlagač i Skupština.

U dopisu hirurzima naveo je da je razgovarao sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, koji mu je saopštio da je upoznat sa njihovim očekivanjima, "koje će razmotriti sa maksimalnom odgovornošću".

Hirurzi su ranije naglasili da daju maksimum od sebe bez obzira na uslove u kojima rade i zarade koje imaju, kao i da "sve ima svoje granice".

Izvor: Vebsajt Vijesti, 14.03.2016.