Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LOBIRANJU: Iako je Zakon na snazi od 24. decembra 2014. godine Crna Gora još uvijek nema nijednog registrovanog lobistu

15.02.2017.


Zakon o lobiranju ("Sl. list CG", br. 52/2014 - dalje: Zakon) je akt koji treba da uredi mehanizam lobiranja u funkciji nacionalnih interesa Crne Gore, ali nažalost ovaj Zakon ostaje neprimijenjen jer Crna Gora, ni nakon tri godine od njegovog usvajanja, nema nijednog registrovanog lobistu, kaže profesor Kostadin Pušara, predsjednik Udruženja lobista Crne Gore

Pušara je istakao da je u Crnoj Gori registrovano Udruženje lobista kao opšta okvirna struktura u okviru koje mogu da se registruju razni oblici lobista i lobističkih grupa.

"Nije poznato da postoji u Crnoj Gori registrovanih pojedinačnih lobista i lobističkih grupa, iako to Zakon omogućava. Razlog je u tome što u Crnoj Gori nema edukovanih lobista kao profesionalnog zanimanja", kaže Pušara.

On je istakao da je u proteklim godinama, od samostalnosti Crne Gore do danas, potrošeno dosta novca na strane lobiste, što se može vidjeti i iz završnog računa budžeta Crne Gore.

"Pri tome, treba znati, da je Crna Gora relativno mlada država, da nije imala sopstvenih lobista, a da je imala potrebu uključivanja u geopolitičke i geoekonomske odnose, naročito u evroatlantske integracije. U svim tim procesima bilo je potrebno predstaviti Crnu Goru kao državu i boriti se za što bolju poziciju u međunarodnim odnosima. Kako Crna Gora nije imala sopstvenu lobističku organizaciju, bila je prinuđena da koristi usluge stranih lobista. To je, inače, praksa i u mnogim drugim državama. U vezi sa tim teško je ocijeniti da li je Crna Gora dala mnogo ili malo novca stranim lobistima, ali se može ocijeniti kakvu je korist Crna Gora dobila uslugama stranih lobista", rekao je Pušara.

On navodi da mu nije poznato koje je sve benefite i koristi Crna Gora dobila, ali se može generalno zaključiti da Crna Gora u regionu zapadnog Balkana prednjači u evroatlantskim integracijama.

"Upravo saznanje da Crna Gora izdvaja značajna sredstva za strane lobiste podstaklo je nekoliko entuzijasta da pokrenu pitanje organizacije sopstvene lobističke strukture. U tom smislu crnogorska Vlada je razumjela inicijativu za osnivanje Udruženja lobista Crne Gore tako što je bez velikog otezanja usvojen Zakon koji otvara vrata za organizovanje sopstvenih lobista, njihovu edukaciju i registraciju u međunarodnom registru u Briselu", navodi Pušara.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.02.2017.


Naslov: Redakcija