Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE: Donijeto više podzakonskih akata koji se odnose na označavanje energetske efikasnosti uređaja, i to za rashladne uređaje za domaćinstvo, televizore, mašine za pranje posuđa i veša, uređaje za klimatizaciju i električne sijalice i svjetiljke

15.02.2017.


Uređaji za domaćinstvo namijenjeni prodaji treba da imaju vidno istaknutu oznaku sa jasno naznačenom klasom energetske efikasnosti, kao i odgovarajuću tehničku dokumentaciju kako bi kupci bili informisani o potrošnji energije i kvalitetu njegovog rada, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je, kako su ukazali njegovi predstavnici, u prethodnom periodu, na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije ("Sl. list CG", br. 57/2014 i 3/2015 - ispr.), donijelo više podzakonskih akata, odnosno pravilnika, koji se odnose na označavanje energetske efikasnosti uređaja, i to za rashladne uređaje za domaćinstvo, televizore, mašine za pranje posuđa i veša, uređaje za klimatizaciju i električne sijalice i svjetiljke.

Iz Ministarstva su dodali da je cilj označavanja uređaja da kupci na jasan i jednostavan način budu obaviješteni o njegovoj energetskoj efikasnosti.

Oznaka energetske efikasnosti, kako je objašnjeno, pomaže kupcima da naprave bolji izbor prilikom kupovini uređaja, jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu njegovog rada.

"Slovne oznake od A do G ukazuju na kvalitet uređaja po pitanju energetskih i drugih karakteristika. Uređaj je kvalitetniji što je njegova energetska klasa bliža slovu A. Uređaji označeni energetskim klasama A+, A++ i A+++ spadaju u najefikasnije", rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je obaveza označavanja energetske efikasnosti proizvoda koji utiču na potrošnju energije proistekla je iz obaveze Crne Gore da tokom procesa pristupanja EU uskladi zakonodavstvo sa evropskim pravnim okvirom.

"Primjena donesenih propisa počela je početkom godine, što znači da su dobavljači i distributeri tih uređaja u obavezi da za svaki obezbijede oznaku energetske efikasnosti, koja se postavlja na vidno mjesto na uređaju izloženom na mjestu prodaje, kao i da pribave odgovarajuću tehničku dokumentaciju kojom se dokazuju pojedine njegove karakteristike", ukazali su predstavnici Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.02.2017.


Naslov: Redakcija