Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVNI SUD U PODGORICI: Tokom 2016. godine bilježi se veći priliv parničnih predmeta, pri čemu je završeno samo 41 odsto predmeta. Plan za 2017. godinu je da se smanji broj neriješenih predmeta, da se poveća broj sudija i da procedura za to bude brža i efikasnija

15.02.2017.


Sudije Osnovnog suda u Podgorici pružile su 2016. godine kvalitetnu pravdu, ocjena je predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, ali uprkos tome što su, kako je ukazala, sudije dale maksimum, zabrinjavajuće je to što je završeno samo 41 odsto predmeta.

"Ostalo je mnogo nezavršenog posla. To je za nas alarm, jer je veći priliv parničnih predmeta nego 2015. godine, a najave su da će toga još biti", rekla je Medenica.

Ona je navela da Osnovni sud ima najveći broj mladih sudija koji su opterećeni, jer je svaki od njih imao po 820 predmeta, dok pojedini sudovi u našoj državi sve ukupno nemaju toliki broj predmeta.

"Završili su 415 predmeta, pa je do kraja prošle godine predato 8.700 predmeta. Od tog broja, samo su 492 odluke ukinute, odnosno 5,16 odsto", precizirala je Medenica.

Kako je ukazala, kapaciteti suda se moraju poboljšati, ali je velika prepreka izuzetno složena procedura izbora sudija.

"Moraju biti ovdje kao kandidati za sudije u ovom sudu, moraju provesti ovdje 18 mjeseci, pa tek onda da budu uvedeni u sudski sistem", pojasnila je ona.

Ipak, kako je navela, čak ni promjena te odluke ne bi pomogla da sud bude efikasniji.

"Kada bi u sudovima u drugim gradovima smanjili broj sudija kako bi nadomjestili nedostatak ovdje, ponovo bi procedura bila ista i ne bi mogli odmah dobiti operativnog sudiju", ukazala je predsjednica Vrhovnog suda.

Prema njenim riječima, nova zakonska rješenja neće doprinijeti efikasnosti sudskog sistema u 2017. godini.

"Moramo naći neke druge modalitete, pa smo napravili okvirni plan i predložili radnu grupu koje će se baviti primjedbama, kako bi se zakon promijenio tako da omogući što efikasniji sudski sistem", rekla je Medenica.

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović, ukazao je da je prethodne godine bilo više od 19 hiljada predmeta i da je riješeno blizu 50 odsto.

Radović je naveo da je taj sud prvi po opterećenosti u Crnoj Gori, jer je priliv predmeta povećan za deset odsto, ali da se oni sa tim mogu izboriti.

"Sudije su uspjele da ostvare veoma dobre rezultate i kvalitetno su radili, možda i najbolje u istoriji ovog suda", rekao je on.

Napomenuo je da je samo 16 odluka, od 9.200 donijeto van zakonskog roka.

"Kada govorimo o kvalitetu, u krivičnoj materiji ukinuto je 9,89 odsto odluka, a to je 6,5 odsto manje u odnosu na 2015. godinu", rekao je on.

U planovima za 2017. godinu je, kako je najavio Radović, da se smanji broj neriješenih parničnih predmeta, kao i da se poveća broj sudija i da procedura za to bude brža i efikasnija.

Na pitanje da li imaju pritužbe na rad sudija Osnovnog suda u Kotoru, Medenica je ukazala da je 80 odsto takvih pritužbi neosnovano.

"U 75 do 80 odsto te su pritužbe neosnovane. Dešava se jedino da stranka zbog odlaska određenog broja sudija bude u poziciji da se predmet prekine, pa se tu ne poštuje suđenje u razumnom roku. Upravo zato predmete delegiramo osnovnim sudovima u Cetinju i Herceg Novom", rekla je Medenica.


IZVOR: Vebsajt CdM, 14.02.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija